DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Australian Shepherd - Australische herder

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(ASCN) Australian Shepherd Club Nederland. (Website: www.ascn.nl). Opgericht 4 oktober 1996. De club telt 392 leden.

Prijs van een pup

Adviesprijs van de club voor de Australian Shepherd is € 750. Sommige fokkers vragen hogere bedragen.

Oorsprong

De oorsprong van de Australian Shepherd wordt verondersteld in het Spaanse Baskenland te liggen. Ze werden daar, met in hun bloed de verre voorvaderen van andere Baskische en Spaanse herdershonden, gebruikt voor het drijven en hoeden van vee. Tegen het einde van de 19e eeuw emigreerden Baskische herders naar Australië om daar werk te vinden. Begin 1900 werden Australische schapen geïmporteerd in Amerika en kwamen de ´little blue dogs´ met hun Baskische herders mee, zodat zij vanaf toen geassocieerd werden met Australië. (Bron: www.ascn.nl)

Type

De Australian Shepherd is een herdershond, veedrijver.

Huidig gebruik

Nadat er van tijd tot tijd importen waren van veelbelovende honden uit Amerika, Canada en ook Engeland, wordt er in de tweede helft van de negentiger jaren- na oprichting en voorlopige erkenning van de rasvereniging in Nederland- regelmatig maar in bescheiden omvang gefokt. De Australian Shepherd wordt vooral gewaardeerd om de trouwe samenwerking met hun baas in uiteenlopende vormen van hondensport en bij redding- en lawinewerkzaamheden.

Karakter

De Australian Shepherd is een intelligente werkhond met sterke drijf- en hoedinstincten. Hij is een trouwe kameraad en heeft het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken. Gelijkmatig van aard, vriendelijk en zelden uit op 'ruzie'. Bij een eerste ontmoeting kan de Australian Shepherd enigszins gereserveerd zijn.

Opvoeding

De Australian Shepherd is makkelijk op te voeden. De Aussie is leergierig, maar heeft veel beweging nodig. Wordt de Australian Shepherd beperkt in zijn beweging dan wordt de hond tegendraads.

Algemeen beeld

De Australian Shepherd is een middelgrote, licht rechthoekige en zeer beweeglijke actieve hond.

Bouw

Solide bouw zonder grof te lijken

Vacht en onderhoud

De vacht van de Australian Shepherd is van gemiddelde structuur, recht tot golvend, weerbestendig en van gemiddelde lengte. De ondervacht varieert in dikte, afhankelijk van het klimaat. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

Staart

In allerlei lengtes van kort naar lang.

Kleur

De erkende kleuren van de Australian Shepherd zijn: zwart, blue-merle, rood en red-merle, alle met of zonder witte aftekeningen en/of tan.

Hoogte en gewicht

De gewenste schofthoogte voor Australian Shepherd reuen: is 50 tot 58 cm. Voor Australian Shepherd teven 45 tot 53 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak