DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Australian Terrier - Australische terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Schotse Terriër Club, opgericht 9 oktober 1925. Deze vereniging is speciaal voor de kortbenige terriërrassen die geen eigen rasvereniging hebben. Bij deze vereniging zijn de volgende rassen ondergebracht: Schotse Terriër, Dandie Dinmont Terriër, Australian Silky Terriër, Australische Terriër en Skye Terriër. (Website: www.stcnl.nl).

Prijs van een pup

De vereniging hanteert geen prijs. In Nederland zijn drie fokkers die 750 euro vragen voor een Australische Terriër pup.

Oorsprong

De Australische Terriër (liefkozend "Aussie" genoemd) komt, zoals de naam al zegt, uit Australië. Kolonisten uit Groot-Brittannië namen Schotse, Sealyham, Skye en Dandie Dinmont Terriërs mee. Waarschijnlijk werden voor deze kruisingen later ook nog Yorkshire, Manchester en Ierse Terriërs ingefokt tot er een ras was ontstaan dat aan de behoefte ter plekke voldeed. De bedoeling was een ras te fokken dat boerderijen, stallen, mijnen en dergelijke vrij hield van knaagdieren en slangen, waaks was, vriendelijk voor baas en gezin en gemakkelijk in het onderhoud. Dat dit doel inderdaad bereikt is, bewijst de huidige Aussie nog steeds.

Type

Verdelger van ongedierte.

Huidig gebruik

De Australische Terriër is een gezinshond.

Karakter

Vriendelijk en opgewekt, temperamentvol, waaks, slim en, zoals de meeste terriërs, wat eigenwijs doordat hij zelfstandig moest werken. Vriendelijk voor kinderen maar de Australische Terriër laat niet met zich sollen. Het is een druk en beweeglijk hondje.

Opvoeding

Als een echte terriër behoeft ook de Australische Terriër een duidelijke en standvastige opvoeding, waarbij de hand wordt gehouden aan regels.

Algemeen beeld

De Australische Terriër is een kleine en laaggestelde hond. Hij heeft een ruwharige vacht, staande en alerte oortjes en een heldere blik.

Bouw

De Australische Terriër is een laagbenige hond die fier en attent overkomt. De staart wordt hooggedragen en de oren staan hoog en attent.

Vacht en onderhoud

De vacht is een ruwharige vacht, die regelmatig geborsteld moet worden en elke 3-4 maanden worden de losse haren uit de vacht geplukt voor een goede vachtconditie. De kuif van de Australische Terriër mag nooit worden geknipt!

Staart

De Australische Terriër heeft een korte staart. Hoog aangezet en gedragen, echter liefst niet over de rug.

Kleur

De kleuren roodbruin of black and tan zijn de meeste voorkomende, blauwgrijs of staalgrijs kan ook. Witte vlekjes zijn niet toegestaan.

Hoogte en gewicht

De Australische Terriër reu heeft een schouderhoogte van 25 cm, teef iets lager. Gewicht Australische Terriër reu ongeveer 6,5 kilo, teef iets minder.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak