Azawakh
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen. Deze vereniging is opgericht in 1935 en biedt onderdak aan de volgende rassen: Afghaanse Windhond, Azawakh, Saluki, Sloughi, Pharaohond, Podenco Ibicenco, Cirneco dell'Etna, Galgo Español, Chart Polski. Info via: www.nvow.net
Prijs van een pup
Gemiddeld 1000 euro.
Oorsprong
Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Met sprinten kan hij een snelheid van 64 km/u halen. (Bron: www.rashondeninfo.nl)
Type
Zichtjager op groot en klein wild.
Huidig gebruik
Huishond, jachthond
Karakter
De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond.Maar ook eigenzinnig. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie. Voor de eigen mensen gaat hij door het vuur tegenover vreemden is hij gereserveerd.
Opvoeding
Consequent met liefde en begrip.
Daniela van der Lichte ©
Algemeen beeld
Een uiterst sierlijke verschijning die hoog op de benen staat, met tamelijk kleine voeten. Het skelet en de bespiering zijn goed zichtbaar onder de droge, fijne huid.
Bouw
Middelgroot, fijngebouwde ledematen en diepe borst. Smalle korte lendenen.
Vacht en onderhoud
De vacht is dicht, kort en zacht. Af en toe borstelen met zachte borstel.
Staart
Lang, dun en droog. Behaard, met een witte punt. Wordt hangend gedragen met de punt iets omhoog gericht.
Kleur
Licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin (ook de gestroomde variant komt voor:
Hoogte en gewicht
Schofthoogte reuen 64 – 74 cm, teven 60 – 70 cm. Gewicht reuen 20 – 25 kg, teven 15 – 20 kg.
Bijzonderheden
Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.