DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Basenji

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Basenji Club Nederland, opgericht in 1999.

Oorsprong

Rond 1870 werd er voor het eerste geschreven over wildernishonden uit centraal-Afrika, die daar gezien waren door ontdekkingsreizigers. Ze waren sierlijk, hadden een korte gladde vacht en staande oren en droegen de staart gekruld op de rug. De Pygmeestammen waar deze honden leefden gebruikten deze honden bij de jacht. Zo'n 10 jaar later ontdekte men dat deze honden niet konden blaffen. Deze honden kwamen in heel Afrika voor, maar ook op oude rotstekeningen en reliefen uit het oude Egypte zien we al dergelijke honden.Het oudste relief met een dergelijke afbeelding stamt uit ca. 1900 v. Christus. Naar gelang de streek waar ze werden ontdeken hadden deze honden verschillende namen. Zo waren er Congo terriers, Lagos Wildernishonden, Bongo's en Zande honden. Al deze, sterk op elkaar gelijkende hnden hadden ook hun intelligentie en jachtpassie gemeen. Mede hierdoor waren ze voor de pygmee-stammen van onschatbare waarde. Het kostte heel wat moeite deze dieren naar Engeland te krijge. Meerdere malen stierven er aan een infectie voor het zover kwam dat de Engelse Kennel Club tot erkenning wilde overgaan. De Britse "experts" besloten het ras de naam "Basenji" te geven, hetgeen "wilde" of "bosjesman" betekent. Niet erg vleiend, aangezien dit woord in de Congo als een scheldwoord wordt gezien. Ook nu weer stierven er vele dieren door allerlei infecties, maar uiteindelijk kwam er toch langzaam een min of meer succesvolle fokkerij op gang. In Nederland werden de eerste Basenji's in de jaren 50 van de vorige uw geïmporteerd.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

De Basenji is een gezelschapshond.

Karakter

Zelfstandig, eigenzinnig en nieuwsgierig. De Basenji is erg aanhankelijk naar alle roedelgenoten, zowel mens als dier. De Basenji wordt een katachtige hond genoemd, aangezien hij een aantal opvallende eigenschappen vertoont: hij houdt niet van water, wast zichzelf, speelt als een kat en ligt graag op hoge plaatsen zoals bv een vensterbank.

Bidi

Basenji: Bidi

Marco en Diane van de Heuvel ©

Opvoeding

Een consequente opvoeding waarin zeer goed duidelijk wordt gemaakt wie de baas is, is absoluut wenselijk. Een Basenji is eigenzinnig en ziet zijn baas eerder als een gelijke dan als een baas. Loslopen kan een probleem zijn, want de Basenji heeft veel jachtpassie en gaat op momenten dat hij wild ziet geheel zijn eigen gang. De Basenji is erg aanhankelijk en niet graag alleen.

Algemeen beeld

De Basenji is een elegante hond, fijn gebouwd en hoog op de benen. Opvallend zijn de staande oren op een fijnbesneden hoofd en de in een sterke krul gedragen staart.

Bouw

De Basenji is wat hoger dan lang en staat hoog op de benen. Hij is slank gebouwd en straalt snelheid en alertheid uit.

Vacht en onderhoud

Kortharige vacht die weinig onderhoud behoeft.

Staart

De staart van de Basenji wordt strak opgerold in een enkele of dubbele krul tegen lendenen gedragen.

Kleur

De Basenji is zwart met wit; rood met wit; zwart, tan en wit met tan-aftekening boven de ogen, op de voorsnuit en wangen; gestroomd. Het wit moet aanwezig zijn op de voeten, de borst en de staartpunt. Witte poten, bles en een witte kraag zijn niet ongewenst.

Hoogte en gewicht

De Basenji reu 43 cm, de Basenji teef 40,5 cm. Gewicht Basenji reu 11 kg, de Basenji teef 9,5 kg.

Bijzonderheden

Een Basenji blaft niet maar produceert wel degelijk geluid: het is een combinatie tussen huilen en jodelen.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak