DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Basset Fauve de Bretagne

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Fauve de Bretagne Club www.fauvedebretagne.nl

Oorsprong

De Basset Fauve de Bretagne stamt af van de grote Griffon Fauve de Bretagne. De Basset is een mutatie, de korte poten zijn een erfelijke toevalligheid. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Bretagne bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig terrein, zodat men een hond fokte die korter van rug is dan andere Bassets. Een langere hond zou over de kop slaan, wanneer hij in volle vaart achter wild een heuvel afrent. Rugproblemen zijn bij dit ras dan ook onbekend. In de 14e eeuw was de Fauve de Bretagne al bekend. De dochter van Lodewijk XI, Anne de Beaujeu, bezat al een Fauveteef waaruit de beroemde lijn jachthonden, "Bauds" genaamd, ontstond. De Griffon Fauve bestaat nog steeds. De Franse Club du Fauve de Bretagne acht deze hond minder geschikt als huishond. De hond wordt gebruikt voor de jacht op wildzwijn en wordt gehouden in meutes. De Basset is in Frankrijk een populaire jachthond geworden. Een jager heeft er meestal twee of drie. Met een kleine meute wordt vooral op konijn en haas gejaagd, maar ook fazant, vos en wild zwijn behoren tot hun prooi. De meute zoekt het wild op geeft luid (blaft) en drijft het wild naar de jager. De selectie door de jagers is streng. Hierdoor ontstond een sterke, levendige hond die doet wat er van hem verwacht wordt, maar ook eigen initiatief vertoont. Bron: www.fauvedebretagne.nl

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Basset Fauve de Bretagne is een huishond en jachthond.

Karakter

Als huishond is de Basset Fauve de Bretagne ideaal, gehoorzaam en lief. Het zijn vrolijke honden. Als meutehond is de Fauve zachtaardig van karakter en past zich graag aan. Hij is sociaal met mensen en soortgenoten. Daarnaast is hij een uitgesproken kindervriend. Ruzieachtige Fauves zijn een uitzondering. Leeft de Basset Fauve de Bretagne samen met een wat dominante andere hond, dan mag die de baas spelen. Onderdanig is de Basset Fauve de Bretagne echter niet. Hij behandelt een 'opschepper' met een air van 'je bekijkt het maar'.

Opvoeding

Consequent, maar met liefde. De Basset Fauve de Bretagne mag graag trainen met de baas. Op die manier blijft de hond alert en gehoorzaam.

Algemeen beeld

De Basset Fauve de Bretagne is laaggesteld, levendig en beweeglijk, met een innemend karakter.

Bouw

Diepe, lange en ruime borstkas met normaal geronde ribben. Sterke rug, brede en goed gespierde lendenen, enigszins opgetrokken buiklijn. De hals van de Basset Fauve de Bretagne is kort en gespierd.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Basset Fauve de Bretagne is erg hard en stug, tamelijk kort.

Staart

Matig lang, als een sikkel gedragen.

Kleur

De Basset Fauve de Bretagne is haverkleurig in verschillende tinten naar rood toe.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Basset Fauve de Bretagne is 32-38 cm. Bij een mooi exemplaar mag de hond 2 cm hoger zijn.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak