DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chesapeake Bay Retriever

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(C.B.R.C.N.) Chesapeake Bay Retriever Club Nederland, opgericht op 27 februari 1971. Verdere info: wwwchesapeakebayretrieverclubnederland.nl

Prijs van een pup

De rasvereniging hanteert geen vast tarief. Fokkers bepalen voor de Chesapeake Bay Retriever hun eigen prijs.

Oorsprong

De Chesapeake Bay Retriever is een heel talentvolle Waterhond. Hij stamt af van honden die bijna verdronken. In 1807 werden twee pups genaamd Canton en Sailor gered na een schipbreuk. Ze waren afkomstig van een schip dat voer van New Foundland naar Poole, Engeland. De kapitein had ze gekocht voor zichzelf, omdat de honden uit New Foudnland een uitstekende reputatie bezaten op het gebied van waterwerk. De dieren werden gekocht door een van de mensen die de schipbreukelingen redde en nam ze weer mee naar Amerika. Het bleken opvallend goede waterhonden te zijn afkomstig van een hondentype uit New Foundland, en werden "Lesser Newfoundlanders" genoemd, naar de vaalrode honden die daar voorkwamen. Later werden deze honden gekruist met allerlei Retrievers, waaronder de Curly Coated Retriever. Er zouden ook invloeden zijn van de zgn. "Indische hond", die ook aan de basis van de Newfoundlander zoals wij die nu kennen zou hebben gestaan. De Indische hond is onbekend is was onopvallend van uiterlijk. Er was geen sprake van gelijkmatigheid in uiterlijk, en zijn aard zou ruw zijn geweest. Dit vinden we nog steeds enigszins terug in de Chesapeake Bay. Uiteindelijk ontstond uit allerlei kruisingen de Chesapeake Bay Retriever. Welke deze kruisingen precies zijn geweest is tot op heden onderwerp van discussie, maar gezien de manier van werken lijkt het aannemelijk dat in elk geval de Engelse waterspaniël een rol heeft gespeeld. Deze honden werden in die tijd regelmatig meegenomen naar "De Nieuwe Wereld". Dit ras werd op één van de meest beroemde eendenkusten van de Chesapeake Bay in Virginia en Maryland (Verenigde Staten) gefokt. Op deze kusten verging het de eerste Chessies voorspoedig. De ontwikkeling van het ras begon ergens aan het einde van de 19de eeuw en men ging door met het perfectioneren van het ras tot in de 20ste eeuw. Chesapeake Bay Retrievers zijn geharde honden. Ze gaan zelfs ijskoud water in. Ze hebben een dikke, vettige, waterafstotende vacht en zwemvliezen tussen hun tenen. Het zijn talentvolle apporteurs van waterwild.

Type

Jachthond op waterwild.

Huidig gebruik

De Chesapeake Bay Retriever is een huishond en jachthond.

Karakter

De Chesapeake Bay Retriever is een harde werker met een stabiel karakter. Het respect van deze hond moet verdiend worden. De Chesapeake Bay Retriever is geen allemansvriend. Hij is vriendelijk naar vreemden, maar op een ietwat gereserveerde manier. Het is een hond die zijn/haar territorium bewaakt. In huis is het een rustige hond, maar dat gaat alleen op als er een uitlaatklep aan zijn energie wordt gegeven. Als hij zich gaat vervelen en te weinig beweging krijgt, kan hij destructief worden en het huis gaan slopen.

Opvoeding

D eChesapeake Bay Retriever is niet echt aan te bevelen als u met het opvoeden van honden nog niet zoveel ervaring heeft. Het zijn buitengewoon eigenzinnige en stoutmoedige honden die een duidelijke hand nodig hebben en daartoe bij voorkeur een ervaren eigenaar moet hebben. De Chesapeake Bay Retriever heeft zeer veel uithoudingsvermogen en energie en is hard voor zichzelf en zijn soortgenoten. Hij is vasthoudend en kan in zijn drang tot presteren onverdraagzaam naar andere honden zijn.

Algemeen beeld

De Chesapeake Bay Retriever is sterk en gespierd. Soepel, krachtig gangwerk.

Bouw

De Chesapeake Bay Retriever heeft een krachtig lichaam, ruime borstkas, diep en breed met goed gewelfde ribben. Brede, goed bespierde lendenen.

Vacht en onderhoud

Dik en relatief kort (niet langer dan 4 cm) met dicht en wollig onderhaar. De vacht op het hoofd en de benen is kort en glad. Golven mogen alleen voorkomen op schouders, nek, rug en dijbenen. Een gekrulde vacht of een vacht met neiging tot krullen is atypisch. De vacht van de Chesapeake Bay Retriever moet olieachtig en hard aanvoelen. De kwaliteit ervan is bepalend voor de bruikbaarheid van de hond.

Staart

Middelmatig lang en dik aan de wortel. De staart van de Chesapeake Bay Retriever wordt licht gebogen gedragen, echter niet over de rug.

Kleur

Variërend van donkerbruin tot mat geelbruin.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Chesapeake Bay Retriever reu is 58-66 cm, die van de teef 53-61 cm. Gewicht van de Chesapeake Bay Retriever reu is tussen de 30 en 40 kilogram. Teven hebben meestal een gewicht tussen de 25 en 35 kilogram. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak