DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Dandie Dinmont Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Schotse Terriër Club, opgericht 9 oktober 1925. Deze vereniging is speciaal voor de kortbenige terriërrassen die geen eigen rasvereniging hebben. Bij deze vereniging zijn de volgende rassen ondergebracht: Schotse terriër, Dandie Dinmont terriër, Australian Silky terriër, Australian terriër, Skye terriër. (Website: www.stcnl.nl).

Prijs van een pup

De fokkers bepalen zelf hun prijs, op dit moment ligt de prijs van de Dandie Dinmont Terriër tussen de € 800,- en € 950,-.

Oorsprong

De Dandie Dinmont Terriër is waarschijnlijk het enige ras dat zijn naam dankt aan een romanfiguur. Hij is genoemd naar Dandie Dinmont, een boer en landjonker die nooit heeft bestaan, maar de hoofdpersoon was in de -destijds - bekende roman Guy Mannering van de Schotse schrijver Sir Walter Scott. Deze had een stelletje merkwaardige peper- en mosterdkleurige hondjes, die zo nadrukkelijk belicht werden, dat ze gaandeweg de naam Dandie Dinmonts kregen. De hondjes zelf bestonden al veel langer, zeker al in de 18e eeuw en. zijn waarschijnlijk voortgekomen uit verschillende ruwharige terriërrassen, inheems in het Engelse en Schotse grensgebied. Veel van deze oude terriërslagen uit het noorden van Engeland waren aan elkaar verwant en hadden een gelijksoortig uiterlijk. Dat de Bedlington Terriër en de Dandie dezelfde oorsprong hebben blijkt wel uit het feit dat ze ooit in hetzelfde nest voorkwamen. Dat er ook verwantschap bestaat met de Border Terriër is nog wel te zien. Als rastype is de Dandie in de loop der jaren zeer constant gebleven. (Bron: www.stcnl.nl)

Type

Oorspronkelijk werd de Dandie Dinmont Terriër gebruikt voor de jacht op ongedierte boven en onder de grond.

Huidig gebruik

De Dandie Dinmont Terriër is een gezinshond.

Karakter

De Dandie Dinmont Terriër is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond. Hij heeft iets ‘menselijks, zowel in zijn uiterlijk als in zijn karakter. Als men tegen hem praat, lijkt het net alsof hij alles begrijpt en sommige Dandies praten zelfs terug. Zijn blaf doet bovendien een veel grotere hond vermoeden. De Dandie Dinmont Terriër is ook een zeer waakse hond, die luid blaffend eventueel bezoek aankondigt.

Opvoeding

De Dandie Dinmont Terriër heeft een duidelijke opvoeding nodig, wantze zijn buitengewoon slim en eigenzinnig en nemen makkelijk een loopje met de baas. De Dandie Dinmont Terriër is buitengewoon aanhankelijk en moeten daardoor duidelijk leren dat af en toe alleen zijn niet erg is, want ze kunnen hiertegen protesteren door pruilen, jammeren en overdreven aanhanelijkheid.

Algemeen beeld

De Dandie Dinmont Terriër is een grappige verschijning.Het hoofd is zeer opvallend, met een grote kuif van zacht haar en een snor en baard. De ogen zijn groot en zeer expressief. De ruglijn is naar achteren toe oplopend en de staart is lang en laag gedragen, met fraaie bevedering.

Bouw

De Dandie Dinmont Terriër is laagbenig en stevig gebouwd. Het grote hoofd en de naar achteren oplopende ruglijn is opvallend bij het silhouet van deze hond.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Dandie Dinmont Terriër is hard en stug en biedt een goede bescherming tegen koude en vocht. De ondervacht is zacht. Regelmatig kammen is zeker geen overbodige luxe. Bovendien moet enkele malen per jaar devacht worden geplukt. Wie zich aan deze verzorging houdt, zal van verharen weinig tot niets merken.

Staart

De staart van de Dandie Dinmont Terriër heeft een fraaie bevedering. Wordt sabelvormig of iets boven de ruglijn gedragen.

Kleur

Peperkleurig of mosterdkleurig. Binnen beide kleuren zijn variaties van heel licht tot heel donker mogelijk.

Hoogte en gewicht

Het gewicht van een Dandie Dinmont Terriër in goede werkconditie ligt bij voorkeur tussen de 8 en 11 kg. Hoogte tussen 21 en 28 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak