DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Dobermann

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasverenigingen

Prijs van een pup

De gemiddelde prijs voor een Dobermann pup, gefokt volgens de fokeisen van de rasvereniging ligt tussen de € 800,- en de € 1200. De prijs is vaak afhankelijk van de behaal,-de titels op werk- en showgebied van de ouderdieren van de pups.

Oorsprong

Het land van herkomst is Duitsland. Het ras van de Dobermanns is afgeleid van de eerst bekende fokker, Friedrich Louis Dobermann. Hij was belastinginner en stadshondenvanger met het wettelijk recht alle loslopende honden te vangen. En stelde zich ten doel een goede waak- en verdedegingshond te fokken. Uit de mengeling van honden kwam de Dobermann in de zeventiger jaren van de 19de eeuw naar voren. Het resultaat waren gebruikshonden, die waaks waren, maar ook als politiehonden werden ingezet. Het veelvuldige gebruik in dienst van de politie leidde toen tot de bijnaam "Gendarme-hond". Bij de jacht werden ze overwegend voor de bestrijding van roofwild ingezet.

Type

Waakhond, verdedigingshond.

Huidig gebruik

De Dobermann is een huishond, waakhond, politiehond, geschikt voor africhting en andere takken van hondensport. Hij heeft een uitermate goed conditie.

Karakter

De Dobermann is vriendelijk en vredelievend, zeer aanhankelijk in het gezin en houdt van kinderen. Er is een duidelijk onderscheid tussen de teef en de reu. De teef is aanhankelijker, de reu is wat onstuimig maar erg intelligent.

Opvoeding

Een Dobermann is een sterke hond die een evenwichtige opvoeding nodig heeft. Volgens de Hondenencyclopedie van Ester Verhoef worden veel exemplaren neurotisch als ze in de jeugd verkeerd worden begeleid, ‘terwijl ze een eerlijk karakter hebben’. Een goed opgevoed Dobermann kan uitstekend met andere honden overweg. Het is belangrijk niet te vroeg met de africhting van de Dobermann te beginnen.

Algemeen beeld

De Dobermann is middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Door de elegante belijning van zijn lichaam, de fiere houding, de temperamentvolle aard en de vastberaden uitdrukking voldoet de Dobermann aan het ideaalbeeld van de hond.

Bouw

De Dobermann is bijna vierkant, gestroomlijnd en gespierd.

Vacht en onderhoud

Het haar is kort, hard en dicht. Het ligt vast en glad en is gelijkmatig over het gehele oppervlak verdeeld. Onderwol is niet geoorloofd.

Staart

De staart van de Dobermann wordt ongecoupeerd natuurlijk gedragen.

Kleur

De kleur van de Dobermann is zwart of donkerbruin met roestrode, scherp afgetekende zuivere brand. De brand bevindt zich op de bek, als vlek op de wang en bovenste oogleden, op de keel, twee vlekken op de borst op de middenvoeten en voeten, aan de binnenkant van de achterbenen, om de anus en op de zitbeenuitsteeksels.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Dobermann reu is 68-72 cm, die van de Dobermann teef 63-68 cm. Gewicht van de Dobermann reu is reuen 40-45 kg, die van de Dobermann teef 32-35 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak