DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Duitse Staande Korthaar

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging "De Duitse Staande Korthaar" NVDSK (www.nvdsk.nl/). De vereniging is opgericht in 1923. De NVDSK is aangesloten bij het Weltverband Deutsch-Kurzhaar, dat in 1991 werd opgericht.

Prijs van een pup

DE Duitse Staande Korthaar kost rond de 600-700 euro.

Oorsprong

Er zijn verschillende theoriën over de herkomst van de Duitse Staande Korthaar, maar vast staat in elk geval dat Duitsland het land van oorsprong is. Er zijn mensen die stellen dat er brakken in de voorouders van dt ras zitten, er zijn mensen die menen dat het om dogachtigen uit de Romeinse tijd gaat. Er is ook de theorie dat de Duitste Staand eKorthaar afstamt van Spaanse Pointers. De waarheid zal waarschijnlijk nooit helemaal duidelijk worden. I elk geval kwam het ras rond 1920 tot bloei en werd er toen gebruik gemaakt van kruisingen met pointers om deze vaak enigszins grove en zwaar gebouwde honden sneller te maken. Dit is buitengewoon goed geslaagd, zodat het ras tegenwoordig snel en elegant te noemen is.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

De Duitse Staande Korthaar is een jachthond en huishond.

Karakter

De Duitse Staande Korthaar is een energieke en intelligente hond die uitstekend zelfstandig werk kan verrchten. Hij heeft een sterk karakter en ontplooit makkelijk eigen initiatief. Het is een prima jachthond die goed werk verricht mits hij duidelijk wordt opgevoed. Hij kan ook uitstekend zweetwerk en speurwerk verrichten. Ook hierbij zal hij makkelijk zijn eigen weg proberen te gaan. Mits goed getraind is het een vriendelijke en zachte hond, die thuis voldoende waakzaamheid tentoonspreid. Het ras is bij jagers zeer geliefd vanwege zijn werkcapaciteit en zijn vastberadenheid.

Dumka van de Waltakke

Duitse Staande Korthaar: Dumka van de Waltakke

Familie te Velthuis ©

Opvoeding

Indien rekening wordt gehouden met zijn sterke karakter kan de Duitse Staande Korthaar goed worden opgevoed tot een aangename gezelschapshond. Hij heeft echter een strakke hand en een vastberaden baas nodig. De Duitse Staande Korthaar heeft een grote behoefte tot bewegen, waaraan ruim voldaan moet worden. Gebeurt dit niet, dan zal de energie anders worden afgereageerd.

Algemeen beeld

Een vrij grote hond die kracht en snelheid uitstraalt. De Duitse Staande Korthaar is kortharig en heeft een strak silhouet.

Bouw

Hij is gespierd en atletisch en is wat langer dan hoog. De Duitse Staande Korthaar heeft een alerte uitdrukkig, hangende oren en een lange staart die ter hoogte van de bovenbelijning wordt gedragen.

Vacht en onderhoud

Kortharig. De vacht van de Duitse Staande Korthaar heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Staart

De staart van de Duitse Staande Korthaar is lang en dun, ter hoogte van de rug gedragen.

Kleur

Effen bruin, bruin met witte aftekening, in het wit komen sterke of minder sterke schimmelpatronen voor. Effen zwart, zwart met witte aftekening, in het wit komen sterke of minder sterke schimmelpatronen voor.

Hoogte en gewicht

De Duitse Staande Korthaar reu is 62-66 cm, de teef 56-63 cm. Het gewicht van de Duitse Staande Korthaar is 25-35 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak