DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Entlebucher Sennenhond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(ESVN)Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland (ESVN). Opgericht 6 juni 1998. (Website: www.evsn.nl)

Oorsprong

De 'Entlebucher' is de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden. Hij komt oorspronkelijk uit Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. De eerste beschrijving ervan onder de naam 'Entlibucherhund' stamt uit 1889. Nog lang daarna wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Appenzeller (een formaat groter) en de Entlebucher Sennenhond. Op 28 oktober 1926 wordt op initiatief van dr. B. Kobler de Schweizerischen Klubs für Entlebucher Sennenhunde opgericht en hiermee neemt ook de fok van raszuivere honden en de bevordering van het ras een aanvang. In het Alpengebied werd de hond gebruikt voor het hoeden van het vee en het bewaken van het erf. Later, in het midden van de twintigste eeuw, werd de hond vanwege zijn bijzondere eigenschappen als gezelschapsdier en familiehond gehouden. (Bron: www.evsn.nl)

Type

Veehoeder en waakhond.

Huidig gebruik

De Entlebucher Sennenhond is een familiehond.

Karakter

De Entlebucher Sennenhond is levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd. Tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk. Tegenover vreemden iets wantrouwend.Onomkoopbare waker, opgewekt en leergierig. Zeer vriendelijk voor kinderen.

Opvoeding

Voedt de Entlebucher Sennenhond consequent op. Jong beginnen met de training en de hond veel prikkels geven, omdat de Entlebucher Sennenhond graag wat wil doen.

Algemeen beeld

De 'Entlebucher' is de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden. Beweeglijk en snel. De Entlebucher Sennenhond heeft een opgewekte, schrandere en vriendelijke gelaatsuitdrukking.

Bouw

De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote, compact gebouwde hond, die iets langer is dan hoog.

Vacht en onderhoud

Stokhaar. Dekhaar kort, stevig aanliggend, hard en glanzend. Dichte onderwol.

Staart

Met lange maar soms ook met korte staart geboren. Deze staart van de Entlebucher Sennenhond mag niet doorgedraaid gedragen worden.

Kleur

Driekleurig zoals alle Sennenhonden.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte Entlebucher Sennenhond reu is 44-50 cm (limiet 52 cm). En die van de Entlebucher Sennenhond teef 42-48 cm (limiet 50 cm).

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak