Epagneul Bleu de Picardie
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Nederlandse Vereniging voor de Epagneul Bleu de Picardie, waarin opgenomen de Epagneul Picard en Epagneul Pont-Audemer (www.epagneulbleudepicardie.nl)
Prijs van een pup
De prijs van de Epagneul Bleu de Picardie is ongeveer 750-800 euro. De fokker stelt de prijs vast.
Oorsprong
De Epagneul Bleu de Picardie is een Franse Epagneul. De Franse epagneuls kun je vergelijken met de Engelse spaniëlgroep. Beide rasnamen hebben vermoedelijk ook dezelfde oorsprong: Espagnol, Spanje. Men vermoed dat Spanje het land is waar dit type honden Europa binnenkwam en vanuit waar deze honden zich verspreidden. De Spioen- of spaniëlachtige honden hebben een specifieke manier van werken: het wild, dat ze opmerken dankzij hun goede neus, wijzen de honden aan door stokstijf te blijven staan en met hun neus in de richting van de geur te wijzen: het zogenaamde voorstaan. Het is aannemelijk dat de Epagneul Bleu de Picardie een zeer oud ras is. Rassen ontwikkelen zich over het algemeen door de regio waar ze gefokt worden: men selecteert op gebruik dat past in het betreffende landschap en op gedrag dat past bij de gewenste manier van werken. In het Noordfranse Picardië waren veel moerassen en is het terrein heuvelachtig: een uitgelezen plek voor veerwild. De lokale honden werden zo goed als zeker vermengd met Engelse honde, waarbij vooral gedacht moet worden aan Setters. De Engelsen kwamen namelijk regelmatig in Frankrijk jagen en lieten na het jachtseizoen zelfs regelmatig hun honden achter. Dergelijke invloeden vormden de lokale rassen, over het algemeen ten goede. In vroeger tijden werden alle Franse Epagneuls als hetzelfde ras gezien. Pas sind songeveer 1920 werden de rassen gesplitst en was daardoor onder andere de Epagneul Bleu de Picardie een feit als zelfstandig ras. De Bleu is feitelijk een variëteit van de Epagneul Picard, en heeft een specifieke kleur: "zwartgrijs gespikkeld met zwarte platen".
Type
Jachthond
Huidig gebruik
De Epagneul Bleu de Picardie is een jachthond en gezelschapshond.
Karakter
De Epagneul Bleu de Picardie is een sterke en onvermoeibare hond die in staat is uren achter elkaar in actie te zijn en zeer lange afstanden kan afleggen. Hij is buitengewoon snel maar gaat toch niet ver uit de buurt van zijn baas. Hij zoekt graag in bossages en andere soorten lastig terrein: de uitdaging lijkt hem buitengewoon aan te spreken. Hij is meegaand en stabiel en daardoor makkelijk te trainen: hij wil bovendien graag een goede band en wil graag werken. Hij is zacht en meegaand en daardoor ook geschikt voor beginnende eigenaren. Het is een hond die makkelijk mee te nemen is en zich vlot aanpast. Hij heeft uiteraard wel voldoende bewegig nodig en zwemt bijzonder graag.
Opvoeding
De Epagneul Bleu de Picardie is makkelijk trainbaar en zacht en meegaand van aard, heeft deze hond een normale en vriendelijke aanpak nodig.
Algemeen beeld
De Epagneul Bleu de Picardie is een middelmatig grote halflangharige hond, die vrij laag bij de grond staat, maar wel normaalbenig is. Hij heeft een vriendelijke uitstraling en een zachte uitdrukking.
Bouw
Hoewel de Epagneul Bleu de Picardie vrij lang in lichaam lijkt, zijn het de wat kortere benen die de gedrongen indruk geven. De oren zijn hangend en vrij lang: ze zijn goed behaard. De hond is stevig maar zeker niet plomp gebouwd.
Vacht en onderhoud
De Epagneul Bleu de Picardie heeft een halflangharige vacht van stevige structuur. Over het algemeen recht en glad maar iets gegolfd is toegestaan. De vacht heeft buiten gewone borstelbeurten om weinig onderhoud nodig.
Staart
Lang en recht, met een vlag van haar. In actie draagt de Epagneul Bleu de Picardie zijn staart horizontaal, in rust laag gedragen.
Kleur
Zwartgrijs gespikkeld met een blauwachtige waas en zwarte platen.
Hoogte en gewicht
De Epagneul Bleu de Picardie reu is 57-60 cm, de teef is iets lager. Het gewicht van de Epagneul Bleu de Picardie is circa 25 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.