DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Fila Brasileiro

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NMMC) Nederlandse Multiraciale Molosserclub

Prijs van een pup

Hogere prijsklasse. Een Fila Brasileiro kost rond de 1300 euro.

Oorsprong

De Fila Brasileiro is een Braziliaans ras en een typische vertegenwoordiger van de Molossers. De voorouders van dit ras zijn Europese vecht- en bloedhonden, die zijn meegekomen met de Spanjaarden en de Portugezen die Zuid-Amerika koloniseerden, gekruist met lokale honden. De honden werden op de grote landerijen gebruikt als waakhond, veedrijver en bij de jacht op groot wild. Ook werd dit ras als speurhond ingezet om ontsnapte slaven op te sporen. Hij staat bekend als zeer scherp en in de oorspronkelijke rasbeschrijving werd dit ook als een vereiste genoemd. Deze eis heeft men tegenwoordig gelukkig laten vallen.

Type

Werkhond, veedrijver, jager, speurhond.

Huidig gebruik

Fila Brasileiro is ook een huishond.

Karakter

De Fila Brasileiro is moedig, vriendelijk, zacht en gehoorzaam en heeft doorzettingsvermogen. Zoekt altijd gezelschap van de baas. Voor vreemden kan de Fila Brasileiro een gevaar vormen.

Opvoeding

De Fila Brasileiro consequent opvoeden met zachte hand. Goed socialiseren.

Algemeen beeld

De Fila Brasileiro is groot, machtig, sterk, waakzaam en moedig. Hij heeft krachtige botten. De dieren hebben een dikke losse huid.

Bouw

De Fila Brasileiro heeft een rechthoekige bouw, die compact en harmonisch is. Het lichaam van de Fila Brasileiro is langer dan hoog.

Vacht en onderhoud

Kenmerkend is een dikke en losse huid over het gehele lichaam van de Fila Brasileiro met dubbele kwabben aan de keel. De vacht is kort, dicht, zacht en goed aansluitend.

Staart

De staart van de Fila Brasileiro is breed aan de basis, wordt dunner naar het uiteinde toe, reikt tot aan het spronggewricht.

Kleur

Alle egale kleuren met uitzondering van wit, muisgrijs, gevlekt of gespikkeld zijn toegestaan. Witte vlekken aan voeten, borst en staartpunt toegestaan.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Fila Brasileiro reu is 65-75 cm, die van de Fila Brasileiro teef 60-70 cm. De Fila Brasileiro reu weegt 50 kg en de Fila Brasileiro teef 40 kg.

Bijzonderheden

De Fila Brasileiro is geen beginnershond en niet geschikt voor het stadsleven. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak