DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Finse Spits

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Vereniging van liefhebbers en fokkers van Scandinavians spitshondenrassen "Scandia" (www.scandia-rasvereniging.nl) Opgericht in 1948. Oorspronkelijk bedoeld voor Noorse Elandhonden In de loop der jaren zouden echter ook vele andere Scandinavische rassen een plek vinden in deze vereniging.

Oorsprong

Een van de oudste rassen van Scandinavië en het nationale ras van Finland. Deze honden worden al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op met name wilde hoenders, zoals de Korhoen en de Auerhoen. De vogel wordt een boom in gejaagd (hoenders kunnen maar beperkt vliegen) en daar door de hond gehouden tot de jager ter plekke is om het dier af te schieten. De hond doet dit door regelmatig te blaffen. De Finse Spits is verder ook zeer goed in het vangen van klein ongedierte zoals ratten en muizen. Hoewel de Finse Spits een onafhankelijke hond is die graag zelfstandig op ongediertejacht gaat is hij zeer gesteld op zijn eigenaars. De Finse Spits zoekt hun gezelschap graag en veelvuldig op.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

De Finse Spits is een jachthond en gezelschapshond.

Karakter

Een zelfstandige en vriendelijke hond, die graag alleen gaat jagen maar ook graag en veelvuldig het gezelschap van zijn eigenaren opzoekt. De Finse Spits blaft van nature vrij veel, iets dat rastypisch genoemd kan worden.

Opvoeding

Hoewel de Finse Spits een onafhankelijke hond is die een consequente aanpak nodig heeft, is het ook een zeer intuïtieve hond met een gevoelige aard. De jagers beweren dat een hond die onterecht gestraft wordt, het bos intrekt en zich dagenlang niet laat zien. Een rustige en vriendelijke aanpak is dus zaak, waarbij de aard van de hond goed in de gaten moet worden gehouden. Harde correcties zijn uit den boze!

Algemeen beeld

Vierkant gebouwde, vrij kleine hond, die een zeer speciale uitstraling heeft. De Finse Spits heeft zeer donkere ogen en donkere oogranden en lippen, waardoor de expressie opvallend is. Het is een alerte hond die slim en levendig oogt.

Bouw

De Finse Spits is vrij klein en vierkant gebouwd, met staande oren en een in een krul gedragen staart.

Vacht en onderhoud

Recht en hard en enigszins uitstaand, met een zachte wollige ondervacht. De vacht van de Finse Spits heeft niet veel onderhoud nodig.

Staart

De staart van de Finse Spits is gekruld en dicht tegen het lichaam gedragen, bij voorkeur langs het dijbeen.

Kleur

Rood- tot goudbruin, liefst sprankelend.Aan de binnenkant van de oren, op de wangen, borst, buik, binnenzijde ledematen, aan de achterzijde van de broek en de staart is de vacht wat lichter van kleur. Een kleine borststreep en/of wat wit aan de tenen is toegestaan bij de Finse Spits.

Hoogte en gewicht

De Finse Spits reu is 47 cm, de teef 42 cm, met een afwijking van 3 cm naar boven of beneden. Gewicht van de Finse Spits reu 12-13 kg, die van de teef 7-10 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak