DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Gordon Setter

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(NGSC) Nederlandse Gordon Setter Club. Opgericht 1931. Website: www.gordonsetter.nl

Prijs van een pup

Binnen de vereniging varieert de prijs van de Gordon Setter 800 tot 1000 euro.

Oorsprong

Het ruige Schotse landschap met het vaak grillige klimaat vormt de achtergrond van het ontstaan van de Gordon Setter. De Gordon Setter is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond. Aangenomen wordt dat de vierde hertog van Gordon, die in 1827 overleed, de grondlegger van het ras is geweest. De Gordon Castle Setters waren beroemd om hun werkcapaciteiten en opvallende verschijning: black en tan of black en tan met witte aftekening. De Gordon Setter werd in 1861 als afzonderlijk ras erkend. De Nederlandse rasvereniging (N.G.S.C.) werd in 1931 opgericht. Het ras kwam in Nederland in 1874 via invoer uit België. De Gordon Setter fokkerij beleefde in de periode 1901-1914 een bloeiperiode, o.a door invoer van honden uit Scandinavië. Na 1930 werden, ter verdere verbetering van het ras enkele Gordon Setters uit Engeland geïmporteerd. Vooral in de jaren 1970-1990 is in Nederland 'Gordon bloed' ingevoerd vanuit Engeland, Frankrijk, Duitsland en Amerika. In Nederland wordt op bescheiden schaal met Gordon Setters gefokt. (Bron: www.gordonsetter.nl)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Gordon Setter is een huishond en jachthond.

Karakter

De Gordon Setter is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemden is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Jonge Gordons kunnen zelfs verlegen zijn. Laat al op jonge leeftijd de Gordon Setter op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en met kinderen. De Gordon Setter heeft en sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig.

Opvoeding

Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding van de Gordon Setter belangrijk. Met een 'harde hand' bereikt men bij een Gordon Setter weinig. Uiteraard heeft de Gordon Setter volop beweging nodig, maar men moet dit vooral in de groeiperiode niet overdrijven.

Algemeen beeld

De Gordon Setter is een stijlvolle hond, met een adelijke en vriendelijke uitstraling.

Bouw

De evenwichtige bouw van de Gordon Setter doet denken aan die van een fors jachtpaard. De hele hond is zeer symmetrisch.

Vacht en onderhoud

Het haarvan de Gordon Setter is kort en fijn op het hoofd, de voorzijde van de benen en de oorpunten; matig lang en vlak op de rest van het lichaam. Op de oren is de bevedering lang en zijdeachtig; aan de achterzijde van de benen lang, recht en fijn. De vacht moet geregeld geborsteld en af en toe getrimd.

Staart

Recht of enigszins sabelvormig. Wordt horizontaal of onder de ruglijn gedragen. Niet verder dan de sprong reikend.

Kleur

De Gordon Setter is zwart met tan-aftekening.

Hoogte en gewicht

De Gordon Setter reu is 66 cm en de teef 62 cm. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak