DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Greyhound

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Greyhound Club, opgericht 4 maart 1995. Info via: www.degreyhoundclub.nl

Oorsprong

De oudst bekende windhond ter wereld: al 5000 jaar geleden afgebeeld op muurschilderingen. Rond 400 vóór Christus brachten de handeldrijvende Feniciërs het ras mee naar Engeland en Ierland. De hier gevestigde adel ontfermde zich over de hond en heeft het ras door de eeuwen heen weten te behouden. In beide landen worden nog steeds veel windhondenraces gehouden. Greyhounds kunnen een snelheid van 70 km/u bereiken en beschikken over een fenomenaal gezichtsvermogen. (Bron: rashondeninfo.com)

Type

De Greyhound is een jachthond voor de lange jacht.

Huidig gebruik

De Greyhound is een huishond en sporthond: windhondenrennen.

Karakter

Vriendelijk, evenwichtig, intelligent, gevoelig, blaft weinig en is nauwelijks waaks, aanhankelijk, niet geschikt voor een omgeving met katten, tenzij de Greyhound daarmee is opgegroeid.

Opvoeding

De Greyhound is minder moeilijk op te voeden dan andere windhonden. Ze leren redelijk snel en zijn gehoorzaam totdat ze iets zien bewegen - dán zijn ze 'Oostindisch doof'.

Algemeen beeld

De Greyhound is een krachtige hond met veel spierkracht en een edele uitstraling.

Bouw

Het lichaam van de Greyhound is sterk gebouwd en van flinke afmeting. Gespierd en symmetrisch van vorm.

Vacht en onderhoud

Zeer gladde, dichte, goed aanliggende en kortharige vacht.

Staart

Lang,tamelijk laag aangezet,stevig bij de aanzet,dun uitlopend naar de punt. Laag en licht gebogen gedragen.

Kleur

De kleuren van de Greyhound zijn wit, vaalrood, rood, reekleurig, blauw, zwart of gestroomd, of elk van deze kleuren met wit.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Greyhound reu is z’n 70-75 cm, die van de teef 68-71 cm. Het gewicht van de Greyhound reu is zo'n 32-35 kilo en dat van de teef 26-29 kilo

Bijzonderheden

Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak