DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Grote Munsterlander

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Grote Münsterlander Vereniging NGMV, opgericht in 1975. Aantal leden ca. 300. Info via: www.grotemunsterlander.nl

Prijs van een pup

Binnen de vereniging varieert de prijs tussen de € 600 en € 750.

Oorsprong

De Grote Münsterlander stamt af van de vogelhonden die in vroeger eeuwen werden gebruikt voor de jacht op veerwild. Ze werden met name gebruikt voor de jacht met netten. Daarbij dreven de honden de vogels op en wierpen de jagers vervolgens de netten over vogels en hond tegelijk. Het ras behoort samen met de kleine Münsterlander en de Duitse Staande langhaar tot de Duitse voorstaande honden. In 1909 besloot de Duitse Langhaar Club na veel discussie de kleur zwartwit uit te sluiten van de fokkerij. Er werd in 1919 vervolgens een nieuwe club opgericht, Zwartwitte Münsterlandse Staande honden geheten. Zij namen de fokkerij van de zwartwitte honden over en behoedden dit deel van de populatie op deze manier voor uitsterven. De overgebleven en van de fokkerij uitgeslote dieren uit West-Münsterland en Nieder-Sachsen werden ingelijfd en daarmee begon het fokprogramma van de grote Münsterlander officieel. Dit was in 1922. Men begon de fokkerij met 83 dieren en heeft vanaf het allereerste begin de gehele fokkerij zorgvuldig bijgehouden. Het ras werd door de FCI erkend als `Grote Münsterlander` in 1924.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

Jachthond, gezelschapshond

Karakter

Het ras heeft een levendig temperament en is werklustig en standvastig. Het is een dappere hond, die makkelijk leert en vrolijk en slim is. Het is een zeer zelfstandige hond die graag zijn eigen gang gaat. Hoewel hij een goede voorstaande hond is in het jachtveld, gaat zijn voorkeur uit naar het werk na het schot. Hij apporteert bijzonder graag en goed zowel op het land als uit het water en heeft een uitstekende neus.

Variaties van de Grote Münsterlander

Grote Münsterlander: Variaties van de Grote Münsterlander

Linda Spaargaren ©

Opvoeding

Dit ras heeft een duidelijke baas nodig die zeer consequent te werk gaat en zich duidelijk als leider wil en kan manifesteren. De hond heeft veel beweging en uitdaging nodig. Dit is geen ras voor de beginnende hondenliefhebber, maar wie de nodige tijd en aandacht in de opvoedig wilt steken heeft er een uitstekende hond aan.

Algemeen beeld

Krachtige gebouwde, grote, halflangharige hond met een zelfverzekerde houding. Met name het hoofd, dat over het algemeen geheel zwart is, valt op. Het is fijngesneden en toont opvallend veel adel.

Bouw

De hond toont fijn maar is dat niet. Hij is krachtig, groot en sterk en dient in een optimale conditie te verkeren. Hij is bij voorkeur even hoog als hij lang is, wat hem zeer krachtig en geblokt maakt.

Vacht en onderhoud

De halflange vacht is zacht en soms enigszins golvend. Aan de benen en de staart dient de hond bevedering te hebben die aan de staart een vlag vormt. Op de oren is de beharing lager dan het oor zelf, waardoor dit groter lijkt dan het is.

Staart

De staart is goed behaard en voorzien van een vlag. In actie wordt de staart bij voorkeur horizontaal gedragen, in rust is de staart laag.

Kleur

Zwart en wit, zwart met schimmelaftekening in het wit in alle mogelijke soorten aftekeningen en combinaties.

Hoogte en gewicht

Reuen 60- 65 cm., teven 58- 63 cm. Gewicht: ongeveer 30 kg . 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak