DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Ierse Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(N.I.T.C.) Nederlandse Ierse Terriër Club. Opgericht 1 juli 1947 en telt ongeveer 400 leden. (Website: www.irishterriers.nl)

Oorsprong

Zoals de naam al zegt, komt de Ierse Terriër oorspronkelijk uit Ierland. Door zijn ruwharige vacht was hij goed bestand tegen het gure klimaat van dit land. Hij werd voornamelijk gehouden door boeren als "manusje van alles". Hij hield het erf vrij van mollen,ratten, muizen, konijnen e.d., ging mee op jacht met zijn baas en moest huis en haard verdedigen. Waarschijnlijk zijn de ruwharige Black and Tan terriër en de Ierse Wolfshond verre voorouders van de Ierse terriër; met name van de Ierse wolfshond zijn er kenmerken terug te vinden in de bouw van de huidige Ier.

Type

Verdelger van ongedierte en waakhond.

Huidig gebruik

De Ierse Terriër is een familiehond en waakhond.

Karakter

De Ierse Terriër is een rustige zelfverzekerde hond, niet overdreven vechtlustig, maar wel moedig. Hij is op zijn tijd wat eigenzinnig en zeer impulsief, maar altijd een echte vriend voor baas en zijn gezin.

Opvoeding

De Ierse Terriër is een hond met een behoorlijk sterke eigen wil en daarom is het nodig, dat hij goed leert wat door zijn baas goed gevonden wordt en wat niet. Dit kan niet voldoende benadrukt worden. Op jonge leeftijd leert de hond gemakkelijk en spelenderwijs heel veel aan. Profiteer hiervan. Een goed opgevoede hond is zijn leven lang een plezier voor ieder. Vanwege zijn gehechtheid aan zijn baas laat de Ierse Terriër zich goed opvoeden. Positief gedrag belonen heeft door de sterke gehechtheid aan zijn baas meer effect bij de Ier dan een training met veel correcties.

Algemeen beeld

De Ierse Terriër is een vierkant gebouwde hond die opvalt door zijn elegantie en zijn alerte uitstraling. De ogen klein en de staart wordt hoog en fier gedragen.

Bouw

De Ierse Terriër is snelheid gebouwd, wat zich duidelijk toont in de bouw.

Vacht en onderhoud

Zoals de meeste terriërs moet ook de Ierse Terriër getrimd of geplukt worden om het overtollige haar te verwijderen.

Staart

Tamelijk hoog aangezet, vrolijk maar niet over de rug gedragen of gekruld. Vrij lang en sterk.

Kleur

De kleuren van de Ierse Terriër zijn helderrood, tarwerood of geelrood.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Ierse Terriër ligt tussen 46 en 50 cm. Het gewicht van de Ierse Terriër is ongeveer 14 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak