DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Italiaans Windhond - Whippet

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Whippet Club. Info via: www.whippetclub.nl

Prijs van een pup

Het Italiaans Windhondje kost rond de 900 euro.

Oorsprong

Het Italiaanse Windhondje, in het Duits zo treffend 'Windspiel' (spel van de wind) geheten, is een zeer oud ras. Het werd reeds in het Oude Egypte aan de hoven van de farao's gehouden en gefokt. In sarcophagen zijn mummies van Italiaantjes gevonden die uiterst kostbare armbanden bij wijze van halsband droegen. Bekend is ook dat Cleopatra graag deze Windhondjes als gezelschap bij zich had. Vanuit Egypte is het Italiaantje in Griekenland terecht gekomen en van daaruit in Italie en de rest van Europa. Het ras kende aldaar zijn grootste populariteit tijdens de Renaissance en de Roccoco aan de hoven van adel en koningen. Italiaantjes hebben deel uitgemaakt van het leven van onder andere Karel I, Anna van Denemarken, Elisabeth van Oostenrijk, Koningin Victoria en Frederik de Grote, Koning der Pruisen. Deze laatste hield er zo'n 40 in zijn kennel in Potsdam en zijn lievelings-honden - bekend zijn Alkmene en Biche - vergezelden hem op zijn veldtochten. (Bron: www.whippetclub.nl).

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

Het Italiaans Windhondje is een zichtjager op konijnen, gezelschapshond.

Karakter

Het Italiaans Windhondje is kwiek, vlot, vrolijk, volgzaam, zachtaardig, aanhankelijk en intelligent. Ondeugend, met humor. Het Italiaans Windhondje is niet geschikt voor kleine kinderen.

Opvoeding

Vereist een benadering met zachte hand, anders trekt hij zich 'uit de relatie terug'.

Algemeen beeld

Het Italiaans Windhondje heeft lange ledematen, vierkante bouw, zijn verschijning doet denken aan een miniatuur gGeyhound- en Sloughi. Beweegt zich lenig en licht.

Bouw

Het Italiaans Windhondje heeft een vierkante bouw met elegante belijning.

Vacht en onderhoud

Kort en fijn over het hele lichaam zonder enige franje. Af en toe verzorgen met een zachte borstel of opwrijven met een zeemleren lap.

Staart

De staart van het Italiaans Windhondje is laag aangezet, dun en wordt laag gedragen.

Kleur

Eenkleurig zwart, grijs, leigrijs, leikleurig en geel (in het Italiaans isabel) in alle nuances. Wit is bij het Italiaans Windhondje slechts toegestaan op borst en voeten.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van reuen en teven: minimaal 32 cm, maximaal 28 cm. Gewicht reuen en teven maximaal 5 kg.

Bijzonderheden

Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak