DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Lhasa Apso

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspanielclub. Opgericht 21 maart 1931. (wwwpekingees-en-dwergspanielclub.nl) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaanse Naakthond, Peruaanse Naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniël.

Prijs van een pup

De prijzen variëren van de Lhasa Apso tussen de 750 en 950 euro.

Oorsprong

De Lhasa Apso komt uit Tibet. Het werd gefokt door Boeddhistische monniken, die het ras in hun kloosters hielden. De Lhasa zou verschillende functies gehad hebben, onder meer gezelschapshond, maar ook als waakhondje. Hij werd ook beschouwd als geluksbrenger.

Type

Gezelschapshond, waakhond.

Huidig gebruik

De Lhasa Apso is een gezelschapshond.

Karakter

Het karakter van de Lhasa Apso is typisch Tibetaans: zelfbewust en wat afstandelijk naar vreemden, trots en humoristisch en enigszins hooghartig. Het zijn vrolijke en speelse honden die uiterst sportief zijn en graag meegaan naar allerlei activiteiten. Lhasa's zijn niet blafferig maar wel degelijk waaks. Een Lhasa is zeker niet geschikt voor iedereen.

Opvoeding

Een Lhasa Apso is een zeer eigenzinnig hondje. Maar het is ook een hond die zeker niet te breken valt, pogingen daartoe zullen averechts effect hebben. Een Lhasa doet iets omdat hij daarvoor kiest. Het is dus zaak hem zover te krijgen dat hij kiest voor de dingen die de baas van hem wil. Dat lukt niet met drillen, wel met wederzijds respect.

Algemeen beeld

De Lhasa Apso is een vrij kleine, langharige hond met een waardige uitstraling.

Bouw

De Lhasa Apso is wat langer dan hoog. Hij draagt de staart over de rug en heeft een uitgesproken waardige houding.

Vacht en onderhoud

Hoewel de Lhasa Apso een zeer overvloedige vacht heeft, verhaart hij nauwelijks.De weinige haren die loskomen worden met de wekelijkste kambeurt, die deze honden nodig hebben, verwijderd. De vacht is lang en steil, en vrij hard van structuur. De vacht beschermt de Lhasa Apso tegen temperatuurschommelingen, de Lhasa kan dan ook tegen zowel hitte als kou.

Staart

De staart van de Lhasa Apso is hoog aangezet, en is bezet met weelderig haar. De Gehele staart ligt over de rug, waardoor de haren als het ware opgaan in die van het lichaam.

Kleur

Alle kleuren en kleurencombinaties zijn bij de Lhasa Apso toegestaan, behalve chocoladebruin.

Hoogte en gewicht

De Lhasa Apso reu is ongeveer 25 cm hoog, de teef is iets lager. Het gewicht van de Lhasa Apso is 7-8 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak