DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Mastiff

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(O.E.M.C.N.) De Old English Mastiff Club Nederland is in 1977 opgericht en heeft ongeveer 300 leden. (Website: www.oemcn.nl). Vereniging van Mastiffliefhebbers, opgericht 27 november 2005. (Website: www.mastiffliefhebbers.com)

Oorsprong

De Mastiff is een nakomeling van de molosser uit Macedonië en Epirus, die met schepen uit Tyros en Sidon naar Engeland kwam. Hij is de voorouder van vele hondenrassen, waaronder ook de Duitse dog, de boxer en de bulldog. De mastiff is een zware hond die vroeger als oorlogshond werd gebruikt. (Bron: Wikipedia)

Type

Waakhond en beschermer.

Huidig gebruik

De Mastiff is een huishond, waakhond en beschermer.

Karakter

Ondanks zijn bijzondere geschiktheid als waakhond is de Mastiff een rustig ras. Het grootste deel van de dag zult u hem dan ook liggend aantreffen. Logisch eigenlijk, want zoveel is er nu meestal ook weer niet te waken. En dan maar waken om te waken, neen, dat gaat hem te ver. Hij waakt alleen daar waar het nodig is.

Opvoeding

De Mastiff past zich op een rustige manier aan het leven van zijn baas aan. Het is zaak rustig met de opvoeding van de Mastiff te beginnen. In het begin niet teveel van de hond eisen of te verbieden. Een Mastiff vindt zelfstandig een evenwicht tussen de mogelijkheden en de behoeften die hij geboden wordt Hij is baasgericht. Eenzaam in een kennel gaat het mis met de Mastiff die lichamelijk contact nodig heeft. Een Mastiff hanteert eigen regels en gewoonten. De Mastiff verwacht een bepaalde benadering van zowel andere honden als van onbekende mensen. Wie zich niet aan deze regels houdt wordt meestal voorgoed afgekeurd. Ze vergeten en vergeven niets. Vreemden moeten niet te snel op de hond aflopen en zich handtastelijk gedragen. De mastiff bepaalt het liefst zelf hoe snel dit gaat en hoe ver dit gaat.

Algemeen beeld

De Mastiff is een indrukwekkende verschijning. Hij is krachtig, massief, lang en diep, moedig en goedmoedig.

Bouw

Brede, diepe borstkas, goed afdalend tussen de voorbenen. Gewelfde ribben. De borstomvang bedraagt eenderde meer dan de schofthoogte. Sterke rug en lendenen, diepe flanken, licht opgetrokken buiklijn.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Mastiff is kort, dicht en vlak aanliggend.

Staart

De staart van de Mastiff is hoog aangezet, moet tot aan de sprong reiken of tot iets daaronder, wordt hangend of in een boog gedragen.

Kleur

Abrikooskleurig of zilver, fawn of fawnbrindle. In alle gevallen moeten de voorsnuit, oren en neusspiegel van De Mastiff zwart zijn.

Hoogte en gewicht

De Mastiff reu bereikt een schofthoogte van 80 cm en de De Mastiff teef 69 cm. De Mastiff bereikt een gewicht van ongeveer 80 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak