DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Picardische Herder

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De PHCN (Picardische Herdershonden Club Nederland) was de eerste niet-Franse vereniging voor het ras.

Oorsprong

De Picardische Herdershond is van oorsprong een boerenhond die afkomstig is uit de noord franse landstreek Picardië. Hij fungeerde daar als bewaker en veedrijver. De Picardische Hherdershond (ook wel Picard genoemd) is een elegante, krachtige, gespierde herdershond met een ruwharige vacht. In 1925 werd hij erkend door de Franse Herdershondenclub. In Nederland is het ras erkend sinds 27 februari 1982 door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland. Het is een ras met een kleine populatie. Het totale bestand van alle honden wordt geschat op 3500. In Nederland bedraagt het aantal ongeveer 100. De meeste vertegenwoordigers van het ras zijn er in Frankrijk. Daar wordt hij ook nog steeds gebruikt als werkhond, bijvoorbeeld om de schapen te hoeden. Het ras is in de jaren heen een gebruikshond geweest en hij behoort nog steeds tot een van de door de FCI erkende werkhondenrassen. (Bron: ww.doggy.onzehond.nl)

Type

Werkhond

Huidig gebruik

De Picardische Herdershond is geschikt voor vele gebruiksdoelen. Het is niet alleen een veedrijver of een waakhond, maar meer een 'manusje van alles'. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om met de hond bezig te zijn. Enerzijds is het leuk om te doen, anderzijds vergroot het de band tussen baas en hond. Er zijn Picard-bezitters die IPO. KNPV, GGI, GGII, GGIII, clicker cursussen, behendigheid, EG, VEG en flyball doen. Bij voldoende beweging (africhting, wandelingen, naast de fiets in draf) is de Picard een rustige hond in huis.

Karakter

De Picardische Herdershond is een hond met een behoorlijke dosis energie en hij heeft daarom veel beweging nodig. Het is beslist geen hond voor een klein blokje om. De Picard is een typische Franse Herdershond. Het is geen allemansvriend en ten opzichte van vreemden kan hij soms afstandelijk en wantrouwend zijn. Dit is absoluut iets anders dan angstig of agressief. Voor het eigen gezin en bekenden is de Picardische Herdershond een zeer fijne en lieve hond die erg tolerant is. Picardische Herdershonden zijn van nature bereid eigen initiatief te tonen, ze proberen altijd ergens onderuit te komen als ze daar nu net even geen zin in hebben. Picards zijn levensgenieters, nieuwsgierig maar bedachtzaam, onomkoopbaar voor vreemden, maar zeer gevoelig van aard waar het zijn baas betreft. De Picardische Herdershond voelt feilloos het verschil aan tussen spel en ernst.

Opvoeding

Juist omdat de Picardische Herdershond voor zijn eigen mensen zo aandoenlijk kan zijn, wordt wel eens vergeten dat het een waak- en verdedigingshond is die duidelijk leiding nodig heeft. Consequent opgevoed is het een zeer vriendelijk en betrouwbaar dier, dat slechts zijn verdedigingsaard laat zien als de situatie dat vereist. Om het ongewenste gedrag van de Picard te corrigeren is een afkeurende toon in de stem van de baas al genoeg. Lijfelijke straffen zijn uit den boze. Ze hebben dan ook geen tot weinig uitwerking op een Picard; hij is hier vrijwel ongevoelig voor, althans voor de pijn. De baas moet het Picard karakter kunnen waarderen, aan de ene kant eigenzinnig, koppig en temperamentvol, aan de andere kant gevoelig van aard. Voor wie het karakter ligt, is de Picard een kameraad voor het leven.

Algemeen beeld

De Picardische Herdershond is een gespierde en middelgrote hond met rustiek voorkomen. Het ras doet karakteristiek aan door de ruwe beharing.

Bouw

Het lichaam van de Picardische Herdershond is matig lang met een diepe, niet te brede borst en rechte rug. Middelmatig lange benen met goed bot. Niet te korte hals.

Vacht en onderhoud

Hard, halflang, moet ruw aanvoelen met dichte ondervacht. De open, gelaagde vacht van de Picardische Herdershond vraagt weinig onderhoud. In de verhaarperiode (voorjaar en herfst) kan de kam gebruikt worden om de dode ondervacht sneller te verwijderen. Buiten de verhaarperiode is een wekelijkse borstel/massagebeurt voldoende om vacht en huis in goede conditie te houden.

Staart

De staart van de Picardische Herdershond is lang, reikend tot aan de sprong. Licht sabelvormig, niet in krul gedragen.

Kleur

Grijs, grijszwart, grijsblauw, grijsrood. Lichte en donkere wildkleur zonder wit. Alleen witte tenen en witte vlek op de borst toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte: Picardische Herdershond reu 60-65 cm, Picardische Herdershond teef: 55-60 cm, gewicht 21-28 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak