DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Rottweiler

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Rottweiler Club. (Website: www.rottweiler.nl)

Prijs van een pup

De rasvereniging hanteert een adviesprijs van 750 euro.

Oorsprong

De Rottweiler rekent men tot de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders en veedrijvershond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweil kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. De belangrijkste taak van de Rottweiler werd nu het bewaken en het drijven van het grote vee en de verdediging van zijn baas en diens eigendommen. Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam: Rottweiler slagershond. De veehandelaren (slagers) fokten deze honden alleen op prestatie en bruikbaarheid voor het werk. Zo ontstond in de loop van de tijd een uitstekende herders en veedrijvershond, die ook als trekhond gebruikt werd. Toen men in het begin van de twintigste eeuw hondenrassen zocht voor de politiedienst, werd ook de Rottweiler daarvoor getest. Al snel bleek dat de hond voor de opgaven in politiedienst gesteld, bijzonder geschikt was. In het jaar 1910 werd hij dan ook officieel als politiehond erkend. De Rottweilerfok streeft naar een zeer krachtige hond zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen, die ondanks een stoere verschijningsvorm toch adel bezit en die bijzonder geschikt is als geleide-verdedigings- en gebruikshond.

Type

Herdeshond, veedrijver, trekhond.

Huidig gebruik

Huishond, veedrijvershond, trekhond, waakhond, herdershond, geleidehond en verdedigingshond.

Karakter

In wezen vriendelijk en vredelievend en kindvriendelijk, is hij aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht, zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving.

Opvoeding

Ze hebben de reputatie fel te zijn, maar ze zijn eerder onverzettelijk. In ieder geval moeten ze vanwege hun kracht bijzonder goed worden gesocialiseerd. Een goed opgevoede Rottweiler is vriendelijk, kalm en gehoorzaam. Hij heeft beweging nodig en vooral een baas die zijn respect afdwingt.

Algemeen beeld

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, noch plomp noch licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.

Bouw

Compact, krachtig lichaam.

Vacht en onderhoud

Recht, dik, glad aanliggend, middellang en hard; korter haar op hoofd en oren; met onderwol. De ondervacht is niet zichtbaar. Vacht vergt weinig onderhoud. Af e toe borstelen met grove kam.

Staart

Normale staart, gedragen in het verlengde van de bovenbelijning, in rust iets lager hangend.

Kleur

Zwart met goed begrensde aftekeningen (brand) van een warme, roodbruine kleur aan wangen, snuit, onderzijde hals, borst en benen, alsmede boven de ogen en onder de staartwortel.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte reuen: 61 tot 68 cm, 61-62 cm is klein, 63-64 cm wordt als middelgroot omschreven, 65-66 is groot en de juiste grootte en een hoogte van 67-68 cm is zeer groot. Gewicht reuen circa 50 kg. Teven: 56 tot 63 cm, 56-57 cm is klein, 58-59 cm is middelgroot, 60-61 is groot en de juiste grootte, 62-63 is zeer groot. De teven wegen ongeveer 42 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak