DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Samojeed

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Samojeden Club. De vereniging werd opgericht in 1932.

Prijs van een pup

Rond de 750 euro.

Oorsprong

De Samojeed is afkomstig uit het Noord-Europese en (gedeeltelijk) Aziatische poolgebied, waar hij werd gebruikt door de Samojeden, een nomadenvolk.

Type

Een rendierhoeder. De dieren sliepen in de onderkomens van hun eigenaren en werden ook gebruikt als verwarmers. Sporadisch gebruikt als sledehond.

Huidig gebruik

De Samojeed is een veelzijdige en sportieve (huis)hond. Ze worden gebruikt in de G&G, behendigheid, UV, obedience en sledehondensport.

Karakter

Vriendelijk, attent en verdraagzaam. De Samojeed blaft makkelijk en is af en toe zeer zelfstandig van aard, wat de opvoeding kan bemoeilijken.

Opvoeding

De Samojeed heeft een duidelijke en consequente aanpak nodig.

Algemeen beeld

Licht gestrekt van bouw, met een overvloedige vacht. De staart wordt over het algemeen in een krul over de rug gedragen maar mag in rust laaghangen. Het hoofd is wigvormig en heeft staande oren.

Bouw

Elegante poolhond van gemiddelde grootte, die kracht, waardigheid en zelfverrouwen uitstraalt.

Vacht en onderhoud

Overvloedig, dicht en zacht. De ondevacht is dicht en zacht, de bovenvacht is langer en hard en recht van structuur. De oren moeten goed behaard zijn aan beide zijden. Op het hoofd en aan de voorzijde van de benen is de vacht kort en glad. Verder dient de vacht rijk en overvloedig te zijn, met name aan de staart, de achterzijde van de achterbenen en aan de kraag.

Staart

In een krul over de rug of de zijde gedragen. In rust mag de staart hangen.

Kleur

Zuiver wit, crème of wit met biscuit.

Hoogte en gewicht

Reuen 57 cm, teven 53. Een afwijking van 3 cm meer is toegestaan.

Bijzonderheden

De zogenaamde Samojedenglimlach is typisch voor dit ras. Deze uitdrukking ontstaat door de iets oplopende, sterk gepigmenteerde lippen en de wat schuin geplaatste, amandelvormige ogen.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak