DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Stabyhoun

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen NVSW (www.nvsw.nl). Opgericht op 26 april 1947. Huidig aantal leden ca. 2000.

Prijs van een pup

€ 550,=

Oorsprong

De Stabij komt van oorsprong uit Friesland en dan vooral uit het Friese Woudengebied, de streek in het zuidoosten en oosten van Friesland. Het ras is al heel lang bekend in die streken maar is pas sinds de jaren zestig buiten Friesland wat bekender geworden. Al in de negentiende eeuw wordt er in diverse teksten (o.a.Joost Halbertsma, Waling Dijkstra en Nynke fan Hichtum) melding gemaakt van 'bijke' die onder meer werd omschreven als een 'langharige zwartbonte', 'een kindervriend' en een 'goede jachthond'. Er is waarschijnlijk verwantschap tussen de Stabij, de Heidewachtel en de Drentsche Patrijshond. De Stabij was vroeger de hond van "de kleine man", de dagloner van boeren en pachters. Hij werd gebruikt als ongedierteverdelger op mollen, ratten, muizen en bunzingen, hij deed dienst als waakhond en als stropershond. Doordat hij op het erf werd gehouden ontstond een hond die voor eigen volk en eigen dieren over het algemeen zeer verdraagzaam is, maar die wel degelijk waaks is.

Type

Jachthond, allrounder.

Huidig gebruik

Jachthond, allrounder, gezelschapshond.

Karakter

De Stabij is vaak wat terughoudend naar vreemden, maar naar bekenden is hij buitengewoon vriendelijk en enthousiast. Het is een zeer zelfstandige hond, die daar ook op geselecteerd is. Wat vaak als eigenzinnigheid wordt omschreven is niets meer dan deze lust tot zelfstandig werken. Stabijs zijn vaak prima mollenhonden, die daardoor wel geneigd zijn op alle ondergrondse ongedierte te jagen. Hoewel een Stabij verdraagzaam is, kan hij ook wat kortaf reageren als hij ergens geen zin in heeft.

Opvoeding

Dit ras heeft een zachte maar zeer consequente hand nodig bij de opvoeding. Het zijn slimme honden die daardoor ook makkelijk ongewenste dingen aanleren. Ze zijn buitengewoon baasgericht, iets waarvan goed gebruik kan worden gemaakt bij de training. Een Stabij leert snel en makkelijk. Het zijn goede zwemmers en ze hebben veel energie die ze dagelijks voldoende moeten kunnen uitleven. Is dat het geval, dan zijn ze in huis zeer rustig en kalm.

Algemeen beeld

Halflangharige hond van gemiddelde grote. Opvallend is dat het hoofd vrijwel altijd eenkleurig is terwijl de rest van het dier bont is. De hond maakt een alerte, vrolijke en levendige indruk en moet licht en soepel lopen.

Bouw

De Stabij is wat langer dan hoog. Hij is robuust gebouwd maar toont niettemin lenig en elegant. Opvallend is de brede borstkas en de vrij grove botten. De hangende oren worden tegen het hoofd gedragen, de laaggedragen staart is overvloedig behaard.

Vacht en onderhoud

Halflange vacht die op regelmatig borstelen na weinig onderhoud behoeft. De vacht houdt geen vuil vast: dit valt er makkelijk uit. Wel dienen de oren en staart regelmatig op takjes en andere ongerechtigheden te worden nagekeken.

Staart

De staart heeft een voor het ras typische beharing, die wordt omschreven als "bossig". Dit wil zeggen dat de dikke vacht rondom de staart overal even dik en lang is. De staart wordt in actie horizontaal gedragen, tijdens zoeken wordt de staart met de kenmerkende witte punt hoog gedragen.

Kleur

Zwart met witte aftekening, bruin met witte aftekening, oranje met witte aftekening. De laatste variant wordt al jaren niet meer gezien maar is wel erkend. In het wit is schimmeltekening toegestaan. Ook zwartschimmel en bruinschimmel komt voor.

Hoogte en gewicht

Ideale maat voor reuen 53 cm, ideale maat voor teven 49 cm. Gewicht 20-28 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak