DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Sussex spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Nederlandse Spaniël Club is een vereniging van liefhebbers van de Engelse Cocker Spaniël en de Sussex Spaniël.De vereniging is in 1926 opgericht en telt momenteel ruim 1200 leden. Info via: www.spanielclub.nl

Prijs van een pup

De prijs ligt rond de 900 euro.

Oorsprong

De Sussex Spaniël is een uiterst zeldzame verschijning en dat niet alleen in Nederland. In tegenstelling tot de Engelse Cocker is zijn verschijningsvorm veel minder aan trends onderhevig geweest. De Sussex Spaniël is al meer dan 150 jaar bekend en komt uit het Zuid-Engelse graafschap Sussex. Toentertijd waren deze spaniels wat groter dan nu het geval is. In het verleden zijn er Bloedhonden en Clumber Spaniëls in gefokt. De Sussex is een stevig gebouwde jachthond, die hoofdzakelijk zijn aanhangers kent bij jagende liefhebbers. Hij houdt van werken en weet vaak niet van opgeven, daarbij heeft hij de neiging om hals (luid) te geven als hij een spoor heeft ontdekt. (Bron: wwww.spanielclub.nl).

Type

Opjagende en apporterende vogelhond die met geblaf jaagt.

Huidig gebruik

Vooral als jachthond.

Karakter

Vriendelijk; agressie is hoogst ongewenst.

Opvoeding

Consequent, maar met zachte hand.

Algemeen beeld

Massief en stevig gebouwd. Een actieve en energieke hond, wiens gangwerk een karakteristieke rollende beweging vertoont en anders is dan dat van enige andere spaniel. (Bron: wwww.spanielclub.nl).

Bouw

Het lichaam is diep en goed ontwikkeld, maar niet te rond en breed. Sterke rug en lendenen, gespierd, lange achterste ribben, geen middel of opgetrokken buiklijn.

Vacht en onderhoud

Overvloedig en glad met geen enkele neiging tot krullen en ruime ondervacht voor waterbestendigheid. Oren zijn bedekt met zacht, golvend haar, maar niet te overvloedig. Voor-en achterbenen redelijk goed bevederd.

Staart

Staart dik behaard zonder bevedering. Laag aangezet, nooit boven de ruglijn gedragen. Levendige bewegingen.

Kleur

Diepe goudachtige leverkleur. De haren vertonen aan de punten een goudachtige glans. De goudkleur overheerst. Een donkere leverkleur of een purperachtige leverkleur is ongewenst.

Hoogte en gewicht

Ideale schouderhoogte 38-41cm.Gewicht ongeveer 21,7 kg.

Bijzonderheden

Zeldzame verschijning.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak