DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vizsla

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande honden VIZSLA, opgericht 1 augustus 1978. Info via: www.magyar-vizsla.nl

Prijs van een pup

Tussen de € 800,= en €1100,= voor een pup gefokt volgens de eisen van de vereniging.

Oorsprong

Er zijn diverse theorieën over hoe de Vizsla is ontstaan. Waarschijnlijk stamt de Vizsla al uit de Romeinse tijd. De pannonische hond (Pannonia was de Romeinse naam voor Hongarije) was een pointerachtig type dat zeer geschikt was voor de jacht in die tijd. Hij kon uitstekend wild zoeken en aanwijzen. In 1526 werd Hongarije bezet door Turkije en het is zeer aannemelijk dat de Turkse soldaten hun eigen honden kruisten met de lokale dieren. Vizsla is overigens het Turkse woord voor 'zoeken', maar ook het Hongaarse woord voor 'aanwijzen'. Hongarije is ook bestuurd geweest door andere landen, zoals bv Oostenrijk. Maar of de Duitse honden ook hun invloed hebben doen gelden is onduidelijk. Sommigen menen de invloed van de Duitse staande in het ras te herkennen, In elk geval is er inbreng van pointerbloed tegen het einde van de 19e eeuw, zoals bij bijna alle continentale staande honden in die tijd. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd in elk geval bewust Duitse Staande draadhaar ingekruist, ter verbetering van de werkkwaliteiten onder extreem moeilijke omstandigheden. Het ras werd in diezelfde periode ook door de FCI erkend.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

Jachthond, gezelschapshond

Karakter

De Vizsla is een rustige en vriendelijke hond. Hij is erg gericht op zijn baas en werkt snel en graag.

Opvoeding

De Vizsla is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Hij werkt graag maar heeft een duidelijke baas nodig, die hem rustig en vriendelijk leert wat er van hem verwacht wordt. Zelfstandigheid is kenmerkend voor dit ras vanwege de grote veelzijdigheid die hij vertoont in het werk dat hij doet. Het is echter een zachtaardige hond die soms wat gevoelig is en daarom een rustige en vriendelijke aanpak nodig heeft.

Algemeen beeld

Vrij grote, slank gebouwde hond die kracht en snelheid uitstraalt. Het is een hond die veel adel en distinctie uitstraalt en kalm en evenwichtig overkomt.

Bouw

De Vizsla is slank maar niettemin stevig en gespierd. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen, dat zich uit in zijn gespierde verschijning.

Vacht en onderhoud

Ruwharige vacht die uitstekend weerstand biedt tegen kou en water. De beharing is grof, aan de kin is een kleine baard aanwezig en de wenkbrauwen zijn stug en hard. De vacht behoeft een tot viermaal per jaar onderhoud in de vorm van trimmen.

Staart

Sterke rechte staart, die in actie horizontaal wordt gedragen. De staart en goed en dicht behaard.

Kleur

De vacht is donker-tarwekleurig. Dit wil zeggen roodbruin in diverse schakeringen.

Hoogte en gewicht

Reuen 58-62 cm, teven 54-58 cm. Gewicht 22-30 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak