DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Welsh Corgi Cardigan / Pembroke

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Welsh Corgi Club, opgericht 16 september 1950. (www.welshcorgiclub.nl). Dit jaar nog zal de nieuwe Welsh Corgi Cardigan vereniging opgericht worden.

Prijs van een pup

De Welsh Corgi Club hanteert een tarief van 600 euro.

Oorsprong

De beide Welsh corgi rassen (Cardigan en Pembroke) stammen oorspronkelijk uit Wales. Ze danken hun naam aan de streek waar ze vandaan komen. De Welsh Corgi Cardigan uit het graafschap Cardiganshire en de Welsh Corgi Pembroke uit Pembrokeshire Corgi's zijn gefokt voor het drijven van vee. Dit drijven doen ze door luid blaffend de koeien in de hakken te bijten (heeler) Ze dwingen respect af door weerbarstige koeien of stieren in de neus te bijten. Corgi's zijn laagbenig gefokt om achteruitslaande bewegingen van de koeien gemakkelijk te kunnen ontwijken. Voor hun werk moesten ze in staat zijn de kudde zelfstandig naar de weilanden te brengen en deze, op bij de boerderij behorende landerijen, te houden en te beschermen. 's Avonds moesten ze de kudde weer terugbrengen. Dit werk doen ze nog steeds; ook nu worden ze nog regelmatig voor dit doel ingezet. De moderne veehouder haalt zijn koeien tweemaal per dag naar de stal om te melken. Bij een aantal veehouders doen corgi's dit werk. Als ze s' nachts in de stal blijven waarschuwen ze ook als er wat bijzonders is, bijvoorbeeld als er een kalf geboren moet worden. Voor het hoeden van schapen zijn de corgi's vanwege hun geblaf - bijtgedrag minder geschikt. Ze kunnen het wel, maar moeten dan door de herder tot kalmte gemaand worden. Ze bewaken ook over huis en erf en verdelgen het ongedierte In Engeland is de Pembroke vooral populaire geworden als hond van de koninklijke familie. Na de tweede wereldoorlog werden de eerste corgi's in Nederland geïmporteerd en sindsdien is hun aantal gestaag gegroeid door de fokkerij in ons land, regelmatig aangevuld met importen, vooral uit Engeland, voor de noodzakelijke bloedverversing. Naar schatting is het aantal Pembroke en Cardigans ongeveer gelijk, nadat aanvankelijk de Pembroke populairder was. (Bron: welshcorgiclub.nl)

Type

Veedrijver

Huidig gebruik

Huishond en veedrijver

Karakter

De Corgi's zijn alerte, intelligent en actieve honden. Als huishond kenmerken ze zich door trouw en waakzaamheid. Ze zijn leergierig, attent, bereid voor de baas te werken en doen dit met veel plezier, het is een uitgesproken kindervriend.

Opvoeding

Ze hebben een pittig karakter, dat een consequent en rechtvaardige hand van de Baas nodig.Het verdient aanbeveling met een Corgi te gaan werken, bijvoorbeeld een cursus gedrag en gehoorzaamheid, eventueel behendigheid of fly-ball. Ze hebben een hekel aan een saai bestaan. Ze willen overal bij zijn en hebben de aanleg zich ook overal mee te bemoeien. Men moet het karakter van een Corgi niet onderschatten. De Cardigan en de Pembroke verschillen ook in karakter enigszins van elkaar. Pembroke zijn in het algemeen wat serieuzer en iets pittiger.Cardigans zijn wat 'kwajongensachtiger' en mogen graag de clown uithangen.

Algemeen beeld

Stevig gebouwd, krachtig, beweeglijk, met een groot uithoudingsvermogen. Lang in verhouding tot de hoogte, het lichaam eindigend in een vossenstaart, die in het verlengde van het lichaam is aangezet.

Bouw

Stevig en krachtig gebouwd en laag gesteld.

Vacht en onderhoud

Kort of middellang van een harde structuur. Weerbestendig met een goede ondervacht. Bij voorkeur recht.

Staart

Als een vossenstaart, aangezet in het verlengde van het lichaam en matig lang (de grond wel of nauwelijks rakend). In stand laag gedragen, maar mag bij het gaan iets boven de ruglijn worden geheven, doch niet over de rug worden gekruld.

Kleur

Elke kleur, met of zonder witte aftekening, maar wit mag niet overheersen.

Hoogte en gewicht

Bij voorkeur 30 cm. schofthoogte ( bij de schouder gemeten). Gewicht in verhouding tot de maat, met als eerste vereiste een algemene harmonie.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak