DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Welsh Springer Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(WSSCN) Welsh Springer Spaniel Club Nederland, opgericht in 1976. Info via: www.wssc.nl

Prijs van een pup

De aanschafprijs van een pup ligt tussen de 800 en 900 euro.

Oorsprong

De Welsh Springer Spaniël of Tarfgi Cymraeg zoals hij in Wales wordt genoemd, heeft een eeuwenlange geschiedenis. Rood-witte spaniëls komen al sinds de middeleeuwen in Wales voor. Oorspronkelijk was het een jachthond die werd gebruikt voor de jacht op vogels en klein wild. Zijn taak was het om het wild op te jagen en het na het schot te apporteren. Het ras werd in 1902 in Engeland erkend toen men de spanielgroep in verschillende rassen onderverdeelde. Het behoort niet tot de meer zeldzame rassen, ondanks het feit dat de verspreiding niet zo groot is.(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

Gezinshond en jachthond.

Karakter

Vriendelijk, zachtaardig en betrouwbaar.

Opvoeding

Een Welsh Springer is géén waakhond. Agressie of de lust tot verdedigen is in strijd met de rasstandaard. Een pup en een jonge Welsh Springer hebben een zeer consequente hand van opvoeden nodig, want ze kunnen enorm eigenwijs zijn, zeker in de puberteit. Sommige Welsh Springers hebben de neiging wat verlegen of teruggetrokken te zijn, andere daarentegen zijn extravert of brutaal. Beide vormen verdienen de aandacht bij de opvoeding. (Bron: www.wssc.nl)

Algemeen beeld

Een actieve, op snelheid en uithoudingsvermogen gebouwde middelgrote hond. Zijn uiterlijk is aantrekkelijk, vooral door het vriendelijke Spanielhoofd met de hangende oren en de zachtaardige uitdrukking in de donkere ogen. De Welsh Springer Spaniël toont als een werkhond.

Bouw

Stevig niet lang. Sterk en gespierd.

Vacht en onderhoud

De zachte, sluike vacht is halflang met bevedering aan de benen, de ‘broek’ en de staart. Minimaal vier maal per jaar moet de vacht wordn getrimd. Daarnaast volstaat regelmatig kammen en borstelen.

Staart

Goed aangezet en laag, nooit boven de ruglijn gedragen.

Kleur

Alleen dieprood en wit.

Hoogte en gewicht

Een volwassen Welsh Springer weegt tussen de circa 19 en circa 25 kilo. Wat het formaat betreft zit de Welsh Springer Spaniël precies tussen de Engelse Springer Spaniël (groter) en de Engelse Cocker Spaniël (kleiner) in. Hij varieert van circa 46 tot circa 48 centimeter schofthoogte.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak