DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Zweedse Lappenhond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Vereniging van liefhebbers en fokkers van Scandinavians spitshondenrassen 'Scandia' (www.scandia-rasvereniging.nl) Opgericht in 1948. Oorspronkelijk bedoeld voor Noorse Elandhonden In de loop der jaren zouden echter ook vele andere Scandinavische rassen een plek vinden in deze vereniging.

Oorsprong

Hond van de Zweedse Lappen, een nomadenvolk dat leefde in de meest noordelijke gebieden van Noorwegen, Zweden en Finland. Het is een keesachtige hond, die van oorsprong werd gebruikt als bewaker, en later ook als hoeder van rendieren werd ingezet. 's Nachts werd de hond gebruikt om de kinderen warm te houden: hij sliep in de tent tussen de kinderen in. Hierdoor ontwikkelde zich een hond met grote liefde voor zijn gezin en een sterke voorkeur voor kinderen.

Type

Herdershond, waker.

Huidig gebruik

Herdershond, waker, gezelschapshond.

Karakter

Vriendelijk, gevoelig, aanhankelijk. Het is een hond die een grote behoefte heeft aan bezig zijn en graag werkt, Hij voldoet uitstekend in de diverse vormen van training. Het is een speelse hond, die waaks is maar nooit agressief.

Opvoeding

De Zweedse Lappenhond heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig. Zoals veel van de Noordse honden is hij zelfstandig en tegelijk zeer aan zijn eigen mensen gehecht. Hij is gevoelig en heeft een duidelijke maar nooit harde hand nodig.

Algemeen beeld

Iets gestrekte hond met een overvloedige en lange vacht. De staart wordt op de rug gedragen en de oren zijn attent en staand.

Bouw

Iets langer dan hoog en typisch keesachtig van bouw.

Vacht en onderhoud

De vacht is lang en overvloedig, de lange bovenvacht is water- en sneeuwafstotend. De vacht vraagt buiten de ruiperiode weinig onderhoud.

Staart

In een krul over de rug gedragen, met een overvloedige beharing.

Kleur

Zwart of donkerbruin. Witte aftekening aan borst en/of poten is toegestaan.

Hoogte en gewicht

Reuen 48 cm, teven 43 cm schofthoogte. Gewicht: 25-30 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak