DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Sterilisatie van de teef

Heeft u er al eens over nagedacht uw hond te laten steriliseren? Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt? Of u bent bang geworden van alle indianenverhalen? Wij hebben voor u een aantal overwegingen op een rij gezet.

Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste loopsheid dus op 6-9 maanden leeftijd of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot. Maar ook sterilisatie in de eerste levensjaren betekent een beduidend lager risico op het ontstaan van bijvoorbeeld melkkliertumoren.

Hoewel het medisch juister is om van castratie van de teef te spreken, is sterilisatie de meest gebruikte term voor de verwijdering van de eierstokken van de teef. Naar schatting is zo’n 30-35% van alle teefjes in Nederland gesteriliseerd.

Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
  • Minder weglopen, geen last meer van opdringerig gedrag en serenades van ongecastreerde reuen.
  • De gesteriliseerde teef produceert geen bloederige uitvloeiing meer die tapijt en bank bevuilt.
  • Gesteriliseerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

  • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
  • Uiteindelijk krijgt zo'n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker of baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
  • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.

Sterilisatie om zwangerschap te voorkomen

Overpopulatie van honden is een serieus probleem. Nog steeds zitten asiels vol met afgedankte hondjes. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houden we het hedendaagse probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten één of meerdere pups zelf te houden, denk dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeders, speeltjes en eventuele ziekten. Bovendien kan tijdens de bevalling de gezondheid van de teef in gevaar komen.

Sterilisatie en het fabeltje van overgewicht

Een veel gehoorde opmerking is dat honden altijd dikker worden na sterilisatie. Dit is niet juist. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na sterilisatie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte (“light”voer) nodig heeft. Overigens is het ook onjuist dat honden slomer worden van sterilisatie. Niet de sterilisatie maar juist overgewicht door onjuiste voeding kan traagheid veroorzaken.

De risico's

Bij teefjes bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie, vroeg of laat na sterilisatie. Hoewel natuurlijk best vervelend, is deze aandoening met medicatie goed te behandelen. Om het narcoserisico tot het absolute minimum te beperken gebruiken we de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment. Heel soms zien we een vachtverandering na sterilisatie.

De ingreep

Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie, dit bevorderd de wondgenezing. Indien nodig kunnen wij diervriendelijke kappen meegeven. 10 dagen na de operatie wordt de wond door ons gecontroleerd.


Indien u nog vragen heeft, twijfelt u dan vooral niet ons team te raadplegen. Wij staan voor u klaar!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak