DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Babesia infectie of babesiose bij de hond (Tekenkoorts - Piroplasmose)

Wat is Babesiose?

dermacentor.jpg Babesiosa Canis is een eencellige parasiet, een protozo, die zich in de rode bloedcellen van honden nesteld en deze te gronde richt. De protozo wordt overgebracht door de inmiddels beruchte Dermacentor teek. Deze teek kwam eerder voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden voor maar is zich inmiddels ook in Nederland aan het vestigen. Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en Frankrijk oplopen is een stuk groter dan in Nederland. Toch is het goed zeer bedacht op deze dodelijke infectie te zijn.

Wat zijn de symptomen van een hond met Babesiose?

Ongeveer 10-20 dagen na de beet van een Dermacentor teek kan een hond met Babesiose de volgende verschijnselen laten zien;

 • Sloomheid
 • Hoge koorts
 • Hoge hartslag
 • Bleke slijmvliezen door bloedarmoede
 • Rood-bruine urine door de bloedafbraak

Helaas kan de diagnose ook nog wel eens lastig zijn omdat er ook meer "sluipende " gevallen zijn met minder duidelijke verschijnselen. Een goed klinisch oog en diergeneeskundig instict van de dierenarts zijn dus belangrijk.

Bij niet-tijdige behandeling is het sterftepercentage hoog.

Hoe stellen we de diagnose Babesiose?

Aan de hand van het verhaal (last van teken, buitenland geweest),  lichamelijk onderzoek (zie symptomen) en bloedonderzoek. De parasieten zijn zichtbaar te maken in de rode bloedcellen.

Wat is de behandeling voor Babesiose?

De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Hoe eerder, hoe beter de kans op genezing. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo'n 10 dagen.

Kan ik Babesiose voorkomen?

De beste preventie tegen Babesiose is een optimale tekenbestrijding;

 • Teekwerende en teekdodende middelen
  Vectra 3D:
  één van de nieuwste middelen tegen teken bij de hond, pipet tegen vlooien en teken bij de hond, alleen verkrijgbaar via uw dierenarts, beschermt ook tegen zandvliegjes.
  Scalibor tekenband:
  Bescherming tegen teken en beschermt bovendien tegen zandvliegjes de in het buitenland de veroorzaker zijn van de ernstige ziekte Leishmania.
  Advantix: pipet tegen teken, vlooien en zandvliegen
  Prac-Tic: pipet tegen teken en vlooien bij de hond
  Seresto vlooien- en tekenband: band tegen vlooien en teken bij de hond
 • Verwijdering van teken
  Kijk uw hond na elke wandeling goed na op teken. Vindt u een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk, liefst met een tekenpincet.
 • Vroege diagnostiek
  Vertoont uw huisdier hierbovengenoemde klachten dan is het goed zo spoedig mogelijk uw huisdier door uw dierenarts te laten onderzoeken.

prac-tic.jpgscalibor.jpg

Er bestaat overigens ook een vaccin tegen Babesia (Pirodog), deze biedt echter geen 100% bescherming. Wel zullen de dieren die het toch krijgen minder ziek zijn. De tekenbestrijding blijft echter het belangrijkste.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak