DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Cryptorch, hond met binnenbal

Wat is een cryptorch of een hond met een binnenbal?

Nog voor de geboorte van een reu, migreren de testikeltjes vanuit de buik naar het scrotum.Normaal gesproken is deze afdaling gereed met 10 dagen na de geboorte. Bij een cryptorch of binnenbal is een of beide testikels van een hond de testikels niet afgedaald in het scrotum. Normaal gesproken spreken we van een cryptorch indien bij 8 weken leeftijd de testikels nog niet zijn afgedaald, in enkele gevallen kunnen echter de testikels nog wel tot 4 maanden afdalen. 

Wat is de oorzaak van cryptorchidie?

Binnenballen hebben een erfelijke oorzaak. Natuurlijk kunnen alleen reutjes cryptorchidie uiten, teefjes kunnen echter wel drager zijn. Men verondersteld dat de manier van overerving sexeafhankelijk autosomaal recessief is.

Bij welke rassen komen vaak cryptorchen voor?

Cryptorchidie of een binnenbal zien we vrij regelmatig, echter het meest bij de Poedel, Yorkshire terrier, Cairn terrier, Teckel, Chihuahua, Malteser, Boxer, Pekingees, Engelse bulldog, Miniatuur schnauzer en Shetland Sheepdog.

Hoe wordt de diagnose cryptorchidie gesteld?

Meestal zullen wij de diagnose van deze aandoening vaststellen wanneer de eigenaar met een pup voor de vaccinaties komt. De meeste honden hebben slechts 1 niet afgedaalde testikel.

Wat zijn de gevolgen voor een hond met één of twee binnenbal(len)?

Honden met cryptorchidie hebben een veel groter risico op het ontwikkelen van testikeltumoren. Castratie sluit deze risico's uit. Honden met een of twee niet afgedaalde testikels kunnen niet geshowed worden. 

Hoe wordt chryptorchidie behandeld?

De enige behandeling voor deze aandoening is het verwijderen van beide testikels. Er zijn twee hoofdargumenten voor castratie; 

  • het risico op de ontwikkeling van testikeltumoren
  • de kans op voortplanting en dus op verspreiding van deze erfelijke aandoening.

Fokadvies

Het is het beste om cryptorche reuen niet te gebruiken om mee te fokken. Indien mogelijk natuurlijk het liefst ook niet met de dragers.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak