Hoesten bij de hond
Hoesten is een heel veel voorkomende klacht, waarvoor honden bij de dierenarts komen. Het eerste onderscheid dat we meestal moeten maken is of er sprake is van hoesten of dat het iets anders dat lijkt op hoesten bv. Braakneigingen,kokhalzen, reverse sneezing, (zie artiktel over reverse sneezing). Dit wordt nogal eens met elkaar verwisseld. Het kan zeer duidelijk zijn voor de dierenarts wanneer u een filmpje van het gedrag mee neemt, of dit goed voor doet.
Wat kan de oorzaak van hoesten zijn?
Hoesten kan door heel veel verschillende dingen veroorzaakt worden. De oorzaak kan liggen in de
- luchtwegen,
- het hart of
- de pleurabladen (longvlies).
Om dit onderscheid beter te kunnen maken maken willen we vaak meer over het hoesten weten. Is de hoest productief (komt er slijm mee) Wanneer hoest de hond. Hoe vaak hoest de hond. Door middel van deze vragen kan uw dierenarts een idee krijgen waar de hoest vandaan kom.
Wanneer moet ik bij hoesten de dierenarts inschakelen?
Wanneer uw hoest eenmalig hoest (bv door verslikken) dan is dit geen reden om bij uw dierenarts langs te gaan. Is er vaker sprake van hoesten dan moet u zeker langs de dierenarts gaan. Probeer voor het bezoek even na te denken over hoe de hoest klinkt, hoe lang uw hond al hoest etc..
Hoe kunnen we de oorzaak van het hoesten achterhalen?
Uw dierenarts zal naar aanleiding van het onderzoeken van uw hond een (waarschijnlijkheids) diagnose stellen. Het kan zijn dat alleen lichamelijk onderzoek voldoende informatie geeft. Bijvoorbeeld bij kennelhoest is het beeld zo specifiek dat de dierenarts dit meestal direct kan diagnosticeren.
Grofweg zijn er 5 grote groepen met oorzaken:
- ontstekingen,
- allergieën,
- aangeboren afwijkingen,
- hartproblemen en
- tumoren.
We zullen voordat we een therapie in kunnen stellen dus vaak eerst op zoek naar de oorzaak en zal het nodig zijn aanvullend onderzoek te doen. Dit onderzoek kan bestaan uit:
- rontgenfoto’s,
- keelinspectie,
- bacteriologisch onderzoek,
- echografie,
- een zogenaamde BAL (broncho alveolaire lavage, in normaal nederlands longspoeling) of een,
- scopie van de longen.
Therapie bij de hoestende hond
De therapie is sterk afhankelijk van de oorzaak. We proberen altijd de onderliggende oorzaak van het hoesten aan te pakken, dit is veel effectiever dan bv de hoest onderdrukken. Medicijnen die vaak gebruikt worden zijn: antibiotica, ontstekingsremmers, steroïden, hartmedicatie, vochtafdrijvers, inhalatie medicatie.
Meestal kunnen we de oorzaak van het hoesten goed aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak kan dit zorgen voor vermindering van de klachten, maar soms ook tot volledige genezing leiden.
Wat kan ik zelf doen bij een hoestende hond?
U kunt zelf weinig doen aan het hoesten. Wanneer de oorsprong van het hoesten in de luchtpijp zit kan zijn is het gebruiken van een tuigje ipv een halsband. Ga met een hond die hoest altijd naar de dierenarts voor nader onderzoek. Een hond die hoest is bijna nooit een spoedgeval. Alleen wanneer er naast het hoesten ook sprake is van benauwdheid is er uiteraard wel sprake van een spoedeisende situatie.
Wat kan ik doen om hoestklachten bij mijn hond te voorkomen?
Het voorkomen van hoesten is heel erg lastig. Wat ten zeerste van belang is is om iig de vaccinaties van uw hond up to date te houden. Met name kennelhoest is een veel voorkomende reden voor honden om te gaan hoesten. Voor meer informatie welke vaccinaties uw hond nodig heeft, neemt u even contact op met uw dierenarts.