DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Hypothyreoïdie, te trage werking van de schildklier bij de hond

Wat is hypothyreoidie?

Hypothyreoidie is een ziekte waarbij de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. Het is een redelijk vaak voorkomende aandoening en nog steeds een veel gemiste diagnose.

Bij welke honden komt het veel voor?

Een te traag werkende schildklier zien we het meest bij bij honden van middelbare leeftijd (2-6 jaar), vaker bij de grotere rassen en de klachten ontstaan geleidelijk. In een aantal gevallen geeft de eigenaar aan dat achteraf gezien de symptomen al van jongs af aan aanwezig waren.

Wat zijn de verschijnselen van een trage schildklier?

Symptomen die u kunt merken zijn:

  • Sloomheid
  • Dik worden ondanks weinig eten
  • Niet afvallen ondanks het afvaldieet(!)
  • Sjokkende gang
  • Droeve gelaatsuitdrukking
  • Wisselende kreupelheid
  • Ontstoken droge ogen
  • Diarree of juist obstipatie
  • Vachtproblemen zoals jeuk, schilfers en kaalheid
  • Meer opzoeken van warmere ligplaatsen dan anders

Hoe wordt de diagnose van hypothyreoidie gesteld?

Door een grondig vraaggesprek vooraf (zie bovenstaande symptomen) en een gedegen lichamelijk onderzoek (trage polsslag, bleke slijmvliezen, droge ogen, ontstoken oren, lagere lichaamstemperatuur, overvulde gewrichten) kan de dierenarts het vermoeden van hypothyreoidie uitspreken.

De diagnose wordt vervolgens bevestigd door een bloedonderzoek. Daarin zal een laag T4 gehalte gecombineerd met een hoog TSH zichtbaar zijn. In twijfelgevallen kan ook een schildklierscan geadviseerd worden. Hierop is dan te zien dat de schildklier geen activiteit (meer) heeft. Een scan kan worden gemaakt op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, op de Universiteit van Gent, of op dierenkliniek de Lingehoeve in lienden.

Soms komt er uit het bloedonderzoek een twijfelachtige waarde, en wil de dierenarts andere ziekten uitsluiten die ook een laag T4 in het bloed kunnen geven, maar wel een normale TSH. Dit zijn b.v. cardiomyopathie, bloedarmoede of de ziekte van Cushing. Ook medicijngebruik of een ontsteking ergens in het lichaam kan de bloeduitslag beïnvloeden.

Wat is de behandeling van een trage schildklier?

De behandeling van de schildklier die te langzaam werkt, is eigenlijk heel eenvoudig. Door schildklierhormoon in tabletvorm toe te dienen, voelt uw hond zich al snel weer beter! Deze tabletten (L-thyroxine) moet u levenslang geven.

Wat zijn de vooruitzichten voor hypothyreoidie?

U ziet meestal binnen 2 weken al duidelijk verbetering. De hond wordt weer actiever en alerter. Compleet herstel duurt echter meestal 3 tot 6 maanden. Wij willen u waarschuwen dat sommige klachten in het begin van de medicatie kunnen verergeren. Uw hond kan meer gaan verharen en juist meer jeuk krijgen. Verder hebben de tabletten geen bijzondere bijwerkingen.

Na 4 weken zien wij graag de honden op controle voor een check-up en bespreking of het de goede kant op gaat of niet. Na 8 weken vindt de tweede controle plaats. Deze controle moet 8-10 uur na de laatste gift van L-thyroxine plaatsvinden, omdat we dan met bloedonderzoek gaan controleren of de dosering juist is of iets bijgesteld moet worden.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak