DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Leggers en ligplekken bij de hond (Bulten aan ellebogen en hakken)

Wat zijn ligplekken bij de hond?

Een ligplek is een chronische verdikking van de huid bij de hond op plekken waarbij de huid veel contact maakt met een harde ondergrond. De huid is dikker, verhoornd en er vindt haarverlies plaats. Vaak monden ze uit in grote zwarte, kale plekken op de ellebogen. We zien ligplekken meestal op de zijkanten van de ellebogen en op de zijkanten van de hakken. Het kan eenzijdig en tweezijdig optreden.callus-hond.jpg

Wat is een legger?

Een legger is een overvulde slijmbeurs aan de achterkant van de elleboog van de hond. Dit uit zich in een losse bult aan de achterkant van de elleboog die soms enorme afmetingen kan aannemen. In principe kan ook de hak of zelfs de pols een legger krijgen maar dat zien we niet zo vaak door de natuurlijke houding van de hond.legger-hond.jpg

Waardoor worden ligplekken en leggers veroorzaakt?

Bij zeer regelmatig contact met een harde ondergrond kan er irritatie optreden in de huid of slijmbeurs waardoor deze gaat reageren. Dit vindt plaats op plekken waar de huid vlak over bot heen ligt zoals de achterkant en zijkant van de ellebogen en zijkant van de hakken.

Bij welke rassen zien we het vooral?

We zien het eigenlijk alleen bij grotere hondenrassen. Het hoge gewicht werkt bevorderend voor de irritatie van de huid en slijmbeurs.

Wanneer moet ik contact opnemen met een dierenarts?

  1. Indien de ligplek rood wordt
  2. Indien er vocht uit de ligplek komt
  3. Indien de hond er steeds meer aan gaat likken
  4. Bij snelle groei van de plek of bult

Hoe wordt de diagnose ligplek of legger gesteld?

We stellen de diagnose aan de hand van het klinische beeld, lichamelijk onderzoek en aan de hand van het verhaal van de eigenaar. Bij een legger wordt soms ook nog een punctie uitgevoerd.

De behandeling van ligplekken en leggers

Zachte ondergrond
Verreweg het belangrijkste in de behandeling van ligplekken en leggers is het wegnemen van de oorzaak. Dat betekent dat uw hond op een goede ondersteunende ondergrond moet komen te liggen. De plekken zullen dan in de meeste gevallen binnen een aantal weken genezen. Een goed orthopedisch hondenbed of hondenkussen bevat traagschuim en zorgt ervoor dat de uitstekende botdelen de grond niet raken.

Medicatie
Ligplekken kunnen verzacht worden met verzachtende zalven. Ontsteking van de ligplek of legger moet door een dierenarts behandeld worden met antibiotica.

Chirurgisch ingrijpen
Wegsnijden van ligplekken moet sterk worden afgeraden. Als de chirurgie al goed gaat, dan is de oorzaak nog steeds aanwezig zal zich gewoon weer een nieuwe plek vormen.Bij leggers wordt nog wel eens geadviseerd om deze te draineren en vervolgens met verbanden te behandelen. Ook hier geldt echter weer dat de oorzaak niet weggehaald wordt en bovendien is er dan risico op ontsteking.

Hoe kan ik leggers en ligplekken voorkomen?

Zoals al duidelijk is geworden is een zachte ondergrond van absoluut belang in het voorkomen van ligplekken en leggers. Het beste is dan ook om uw hond al direct te wennen aan een eigen mand of kussen. Met een goed orthopedisch hondenbed of hondenkussen vanaf jonge leeftijd, voorkomt u deze plekken.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak