DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Goedaardige prostaatvergroting bij de hond

Wat is prostaatvergroting bij de hond?

prostaat vergroting problemen hondDe prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. De functie van de prostaat is het vervoer van zaadcellen. De prostaat heeft de merkwaardige eigenschap dat hij vanaf een bepaalde leeftijd onder invloed van hormomen groeit. Net als bij mannen komt deze goedaardige prostaatvergroting bij niet gecastreerde (intacte) reuen vaak voor. Zo heeft meer dan 80% van de intacte reuen ouder dan 5 jaar een vorm van goedaardige prostaatvergroting. Dat is best veel. Goedaardige prostaatvergroting kan voorkomen zonder de aanwezigheid van zichtbare klachten. Maar regelmatig leidt de vergroting op termijn tot problemen. Zo kan de vergroting resulteren tot cystenvorming, prostaatontsteking en/of druk op organen en weefsels in de directe omgeving.

Hoe ontstaat goedaardige prostaatvergroting?

Bij het ouder worden verandert de hormoonhuishouding. Vooral de verhouding tussen het mannelijk geslachtshormoon testosteron en de oestrogenen verandert. Het testosterongehalte speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van prostaatvergroting.

Wat zijn de verschijnselen van prostaatvergroting?

De meest voorkomende symptomen bij honden met prostaatvergroting zijn:

  • uitscheiding uit de plasbuis (helder of met bloed of pus),
  • bloed in de urine en
  • persen.

Daarnaast kunnen ongemak en pijn, koorts en gebrek aan eetlust waargenomen worden. Dit alles afhankelijk van de ernst van de vergroting en het al dan niet aanwezig zijn van aanvullende problemen.

Complicaties als gevolg van de goedaardige prostaatvergroting

Een aantal complicaties kunnen de in principe goedaardige prostaatvergroting verergeren:

  • prostaatcysten (dit zijn met vocht gevulde holtes in de prostaat)
  • prostatitis (prostaatontsteking)
  • prostaatabces
  • hernia perinealis (dit is een breuk/scheur in de spier die steun geeft aan de zijkant van de endeldarm als gevolg van het veelvuldig persen)
  • urineweginfectie

Heeft u een intacte reu, ouder dan 5 jaar? En valt u een of meer van onderstaande veranderingen op? Dan is het verstandig contact op te nemen voor verder onderzoek omdat buiten het ongemak de goedaardige prostaatvergroting ook tot complicaties kan leiden.

  • uitscheiding uit de plasbuis
  • bloed in de urine
  • buikpijn
  • moeilijker en/of wijdbeens lopen
  • koorts
  • gebrek aan eetlust
  • lusteloos, futloos
  • moeilijker poepen en/of blijven persen, zonder dat er ontlasting komt
  • afgeplatte ontlasting

Hoe wordt de diagnose prostaatvergroting gesteld?

Gezien de mogelijke complicaties is het van belang een goedaardige prostaatvergroting tijdig te herkennen en behandelen.

Er bestaan verschillende onderzoeken die gebruikt kunnen worden om de diagnose te stellen, zoals rectaal onderzoek, röntgenfoto en echo. Vooral met behulp van een echo is een goed beeld te krijgen van de structuur en grootte van de prostaat en zijn mogelijke complicaties, zoals cystenvorming goed zichtbaar te maken. Ook kan met behulp van echo een aanwijzing gekregen worden of de vergroting niet het gevolg is van een tumor. Is de diagnose eenmaal gesteld dan kan een therapie worden ingesteld.

Wat is de behandeling van prostaatvergroting?

Doel van de therapie is de invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron om de prostaat verminderen. Een definitieve oplossing zou een castratie kunnen zijn. Mocht een castratie niet mogelijk of gewenst zijn dan bestaan er medicijnen die de werking van testosteron op de prostaat langdurig kunnen blokkeren, met als gevolg een kleinere prostaat.

Hoe kan ik de gevolgen van prostaatvergroting voorkomen?

Het advies is om bij alle honden ouder dan 5 jaar jaarlijks preventief de prostaat te laten controleren, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole.

 

Dit artikel is geschreven door DierenDokters Ede

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak