DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Ziekte van Weil - Leptospirose - bij de hond

De ziekte van Weil, of Leptospirose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Het is een wereldwijd voorkomende infectie waar nagenoeg veel zoogdieren gevoelig voor zijn. De verschijnselen zijn vaak zeer ernstig en een deel van de patiënten zal een infectie niet overleven, zeker wanneer de diagnose niet op tijd gesteld wordt. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.

Vaccinatie met een betere bescherming!

Sinds een aantal jaar wordt er in Nederland een verhoging van het aantal Ziekte van Weil gevallen waargenomen a.g.v. twee nieuwe Leptospira stammen. Wij vaccineren met Versican Plus. Dit vaccin beschermt uw hond ook tegen de relatief nieuwe Leptospira stammen. Bovendien voorkomt dit vaccin ook de uitscheiding van de bacterie via de urine van uw hond. Belangrijk vanwege de volksgezondheid!

Weil is ook besmettelijk voor de mens

Belangrijk aan de ziekte van Weil is dat ook de mens besmet kan worden: leptospirose is een belangrijke zoönose (infectieziekte die van dier op mens kan overgaan). 

Hoe vindt de besmetting van Leptospirose plaats?

Besmette dieren, en dus ook honden, kunnen als reservoir fungeren van de leptospiren en de bacterie uitscheiden via de urine, zonder merkbare ziekteverschijnselen. De leptospiren kunnen een tijd overleven in het milieu, met name in een waterige omgeving. Een belangrijke bron van infectie is de uitscheiding via de urine van ratten. Ook door direct contact via bijtwonden of het eten van een kadaver kan besmetting optreden.

Na besmetting verspreidt de bacterië zich snel via de bloedbaan. De bacteriën kunnen zich nestelen in verschillende organen die vervolgens slechter gaan functioneren. Vooral de lever en de nieren zijn gevoelig.

Wanneer loopt mijn hond het meeste risico?

  • Bij het uitlaten op plekken met stilstaand water (ratten!)
  • In een andere omgeving waar mogelijk ratten zitten
  • In de zomer en vroege herfst

Wat zijn de verschijnselen van een hond met de ziekte van Weil?

Zoals gezegd, besmette dieren kunnen een tijd lang besmet zijn zonder ziekteverschijnselen (maar dus wel uitscheiden). Wordt een hond wel ziek, dan kunnen de verschijnselen best vaag zijn;

  • sloomheid,
  • koorts,
  • gele slijmvliezen
  • gewrichtsproblemen en stijf lopen,
  • veel drinken en veel plassen,
  • braken en diarree,
  • andere verschijnselen zijn mogelijk afhankelijk van de aangetaste organen.

Hoe wordt de diagnose Ziekte van Weil gesteld?

De diagnose van de ziekte van Weil kan nogal lastig zijn. Behalve de genoemde symptomen kunnen we verhoogde lever- en nierwaarden zien. In de urine kunnen de bacterie aantonen maar niet elk urinemonster hoeft de bacterie te bevatten. Tenslotte kunnen antistoffen in het bloed worden aangetoond. Het grootste probleem hierbij is dat een gevaccineerde hond ook antistoffen heeft. Een actieve infectie kan daarom bij gevaccineerde honden alleen worden aangetoond bij een stijging van de antistoffen. Het kan dus zijn dat he bloedonderzoek herhaald dient te worden.

Wat is de juiste behandeling bij Leptospirose?

In ieder geval zal een hond met de Ziekte van Weil antibiotica krijgen en meestal ook opname met infusen (vanwege nierfalen). Verder kunnen aanvullende behandelingen plaatsvinden afhankelijk van de verschijnselen.

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met Weil?

In principe kan een hond zonder problemen genezen. Een vlotte diagnose helpt daarbij, want nierschade kan nogal eens niet terug te draaien zijn. Wordt de diagnose niet of te laat gesteld, dan is de kan groot dat de hond overlijdt, vooral nierfalen is dan de boosdoener.

Vaccineren: belangrijk!

Voor de gezondheid van de hond, maar ook voor de volksgezondheid is het belangrijk om te vaccineren. Sinds kort zijn er in Nederland twee nieuwe stammen van Leptospira aangetoond; Leptospira grippotyphosa en Leptospira australis. Gelukkig is er nu ook een vaccin beschikbaar dat werkt tegen deze nieuwe stammen.

Het wordt dan ook in de huidig geldende richtlijnen aanbevolen om honden voortaan standaard te beschermen tegen vier soorten Leptospira. Daartoe zijn nieuwe vaccins op de markt gebracht zoals de Versican Plus® reeks van Zoetis. Om de bescherming tegen de nieuwe Leptospira soorten op peil te brengen zal er de eerste keer een dubbele vaccinatie moeten worden gegeven, met 3 tot 4 weken tussenpoos. Daarna kan worden volstaan met eenmalige jaarlijkse herhaling, zoals ook het geval was voor de oude vaccins die twee Leptospira soorten bevatten.

Vaccinatie met een betere bescherming!

Sinds een aantal jaar wordt er in Nederland een verhoging van het aantal Ziekte van Weil gevallen waargenomen a.g.v. twee nieuwe Leptospira stammen. Wij vaccineren met Versican Plus. Dit vaccin beschermt uw hond ook tegen de relatief nieuwe Leptospira stammen. Bovendien voorkomt dit vaccin ook de uitscheiding van de bacterie via de urine van uw hond. Belangrijk vanwege de volksgezondheid!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak