DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vaccineren blijft belangrijk!

Jaarlijkse vaccinatie blijft juist voor de oude kat nodig om deze te beschermen tegen ziekten. Wij bepalen aan de hand van de leefomstandigheden welke vaccinaties uw kat nodig heeft. Omdat alleen gezonde dieren gevaccineerd mogen worden, krijgt uw kat vooraf altijd een gezondheidscheck-up.

Is het echt nodig een oude kat  nog jaarlijks te vaccineren?

Ja. Juist bij de ouder wordende kat hebben we te maken met een slechter werkend immuunsysteem. Het is echter niet nodig het immuunsysteem van uw kat overmatig te belasten met vaccinaties die niet nodig zijn.

kat 2x zwartwit.jpgMinder vaccineren is beter

Uit onderzoek is gebleken dat de beschermingsduur voor kattenziekte langer is dan een jaar. Voor niesziekte blijft de beschermingsduur van 1 jaar gelden. Daarnaast kunnen voor verschillende honden factoren als gezondheid, leeftijd, leefomstandigheden en infectierisico sterk verschillen. Vaccineren zal altijd noodzakelijk blijven. Het is echter een goede zaak om samen met ons kritisch naar het vaccinatieschema van uw kat te kijken.

Wij houden het officieel geadviseerde entschema aan. In overleg met u kunnen we hiervan afwijken.

 

Leeftijd Niesziekte Kattenziekte Rabies Fip
Elk jaar  dierenarts-poot-klein.gif      
Om het jaar    dierenarts-poot-klein.gif    
Buitenland      dierenarts-poot-klein.gif  
In overleg        dierenarts-poot-klein.gif

Toelichting

Niesziekte:

  • Dit een aandoening van van de voorste luchtwegen die uit verschillende componenten kan bestaan te weten Herpesvirus, Calicivirus, Chlamydia en Bordetella Bronchisepta.
  • De immuniteitsduur tegen Herpes- en Calicivirusvaccin bedraagt 1 jaar, in overleg kan Chlamydia-vaccin bijgegeven worden.
  • In probleemgevallen bestaat de mogelijkheid om tegen Bordetella te vaccineren via een neusdruppelmethode. Dit is in bij probleemkittens al mogelijk vanaf een leeftijd van 4 weken.  

Kattenziekte:

  • Niet veel voorkomend maar een zeer besmettelijk virus met een zeer hoog sterftecijfer.
  • De immuniteitsduur bedraagt 3 jaar

Rabies:

  • Wij vaccineren met de rabiësenting die 3 jaar geldig is!
  • Wanneer u met uw kat naar het buitenland wilt, kunt u zich het beste ruim van te voren op de hoogte stellen van de invoereisen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak