DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chronisch braken - overgeven - bij de kat

braken en overgeven katWanneer spreken we van chronisch braken?

Wanneer een kat vaker dan eens per dag braakt en dan meer dan 3 tot 4 dagen achter elkaar spreken we van chronisch braken. Het is belangrijk om het onderscheid te maken met acuut braken omdat de achterliggende aandoeningen en de behandeling wezenlijk verschilt.

Waarom met een brakende kat naar de dierenarts?

Katten die chronisch braken ( langer 3-4 dagen ) kunnen erg ziek worden of zijn vanwege de verschillende aandoeningen, maar ze kunnen ook uitgedroogd (gedehydreerd) zijn of raken. Daarnaast nemen ze geen voedingsstoffen meer op en zullen vermageren. Ook kan hun lever gaan vervetten en dit een aandoening die moeilijk te behandelen is. Het is dus zaak dat uw dierenarts uw kat goed nakijkt. Tijdens het consult zal de dierenarts u een aantal vragen stellen.

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen braken ( actief opgeven van voedsel, maagsappen en/of slijm) en regurgiteren ( passief opgeven van voedsel, maagsappen en/of slijm). Het verschil is te maken door goed te kijken naar de verschijnselen vooraf en tijdens het opgeven. Bij braken zien we vooraf verschijnselen van misselijkheid, zoals likken van de lippen, smakken, speekselen, onrust, hard miauwen en/of kokhalzen. Tijdens en vlak voor het braken zal de kat duidelijk persen met de buik, waardoor het braaksel met kracht naar buiten komt. Deze verschijnselen zijn bij regurgiteren niet te zien, dan ligt het braaksel ineens op de vloer. Dit onderscheid is belangrijk om te maken aangezien er verschillende aandoeningen aan ten grondslag kunnen liggen.

Wat uw dierenarts ook zou willen weten is de kleur, eventueel geur van het braaksel. Zit er bloed of slijm bij en zijn het steeds kleine beetjes of in een keer heel veel. Verder is het belangrijk te weten op welk tijdstip het gebeurt, bijvoorbeeld net na het eten of na inspanning.

Oorzaken voor chronisch braken of overgeven bij katten

Katten braken minder vaak en snel dan de hond. Bij honden denken we snel aan aandoeningen die in relatie staan tot de maag maar bij de kat is het meer een aanwijzing dat er iets mis is met de dunne darmen of andere organen. Een aantal aandoeningen waar men aan kan denken bij katten die chronisch braken:

  • infectie van de darmen door wormen, een virus ( FIV, FeLV of FIP) of een bacterie.
  • ontsteking van de alvleesklier, eventueel in combinatie met suikerziekte.
  • schildklierproblemen
  • nierproblemen
  • Giardia infectie, deze gaat vaak gepaard met diarree.
  • vreemde voorwerpen die vastzitten in bek of ergens anders in het maagdarmkanaal
  • tumoren in het maagdarmkanaal
  • haarballen kunnen, indien overmatig aanwezig, ook zorgen voor dagelijks braken

Wat zal uw dierenarts doen?

Na het bespreken van de klachten, zal er een algemeen lichamelijk onderzoek plaatsvinden waar onder andere bepaald wordt of u kat nog een goede doorbloeding heeft, koorts heeft en niet is uitgedroogd. De kleur van de slijmvliezen wordt bekeken en daarna zal in de buik worden gevoeld. Er wordt dan gelet op pijnlijkheid, de dikte van de darmwand en alle buikorganen worden nagevoeld.

De dierenarts zal bij chronisch braken altijd een bloedonderzoek doen om de functie van de verschillende organen te bekijken; organen zoals de schildklier, lever, nieren en alvleesklier. Het kan ook zijn dat uw dierenarts de ontlasting van uw kat wil onderzoeken, daarom is het handig om altijd wat verse ontlasting (ontlasting van maximaal 1 dag oud) mee te nemen als u een afspraak heeft bij uw dierenarts.

Soms is het ook noodzakelijk om met behulp van een röntgenfoto of een echografisch onderzoek een oorzaak te vinden voor het braken.

Mocht er na al deze onderzoeken geen oorzaak zijn gevonden voor het braken bij uw kat dan zal endoscopie nodig zijn. Dit betekent dat er met een klein cameraatje gekeken wordt in de darmen van uw kat om zo ontstekingen, poliepen en/of tumoren te zien. Er worden dan ook meteen wat ‘hapjes’ genomen uit de darmen. Dit noemen we het nemen van biopten, en zodoende kunnen de darmen op celniveau worden bekeken. Dit zal worden uitgevoerd door een specialist.

De behandeling van chronisch braken bij de kat

Wanneer uw kat uitgedroogd is zal de dierenarts meteen de kat wat infuus geven om ervoor te zorgen dat uw kat weer gerehydreerd raakt. Hierdoor voelt de kat zich meteen comfortabeler en zal de doorbloeding beter verlopen. Ook kan de dierenarts besluiten een injectie tegen braken toe te dienen.De definitieve therapie die ingesteld zal worden is afhankelijk van de uitslagen van het bloedonderzoek en eventuele aanvullende onderzoeken die zijn gedaan.

In de tussentijd is het van belang dat uw kat genoeg vocht opneemt in de vorm van water of blikvoer. Om de darmen rustig te houden en iets te ontlasten geven wij een licht verteerbaar dieet, zoals bijvoorbeeld Hills I/D.

Bewaren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak