DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Hoge bloeddruk bij de kat

Wat is hypertensie - of een hoge bloeddruk? 

Hypertensie ie een ander woord voor een verhoogde bloeddruk. Bij katten gaat het met name om een verhoogde bovendruk, dat is de druk tijdens de samentrekking van de hartspier.  

Verhoogde-bloeddruk-kat

Waar wordt een hoge bloeddruk door veroorzaakt?

De onderliggende oorzaak voor hypertensie kan van alles zijn, maar de meest voorkomende oorzaak is chronisch nierfalen. Ook als gevolg van suikerziekte, Cushing, of een hartprobleem kan de bloeddruk verhoogd zijn. Bij een snel werkende schildklier wordt ook wel eens een verhoogde bloeddruk gemeten, hoewel een officieel wetenschappelijk causaal verband nog nooit is aangetoond. Een ziekte die pas sinds kort is ontdekt bij katten is hyperaldosteronisme; deze aandoening lijdt ook tot verhoogde bloeddruk. Er zijn nog een aantal zeer zelden voorkomende ziekten die gepaard gaan met een verhoogde bloeddruk, maar omdat die zo weinig voorkomen laten we die hier verder buiten beschouwing. Soms is de bloeddruk verhoogd zonder dat er een onderliggende oorzaak gevonden wordt.

Bij welke katten komt een verhoogde bloeddruk het meeste voor? 

Hypertensie komt veel voor bij oudere katten. Er is geen predispositie voor bepaalde rassen en het komt zowel bij katers al poezen voor.

Wat zijn de verschijnselen van verhoogde bloeddruk bij katten?

De verschijnselen van een verhoogde bloeddruk kunnen zijn: hoofdpijn, onrustig gedrag en een versnelde hartslag. Maar het geeft ook schade aan de nieren. Inderdaad: nierfalen geeft verhoogde bloeddruk en een verhoogde bloeddruk zorgt weer voor meer nierschade, eventueel gepaard gaande met eiwitverlies. Deze twee zaken versterken elkaar dus continu. Daarnaast kan uw kat ook acuut blind worden als gevolg van een verhoogde bloeddruk door bloedingen of loslating van het netvlies. Of kunnen er kleine hersenbloedingen optreden.

Hoe stellen we de diagnose "verhoogde bloeddruk"?

De diagnose hypertensie kan gesteld worden door middel van een bloeddrukmeting. De normale (systolische) bloeddruk van de kat is tussen de 120 en 140 mmHg. We spreken van een verhoogde bloeddruk indien deze hoger is dan 160 mmHg. Als de bloeddruk verhoogd is, zal uw dierenarts ook bloed- en urine onderzoek willen doen op zoek naar een onderliggende oorzaak en om bepaalde gevolgen van hoge bloeddruk te controleren.

Het is relatief eenvoudig om de bloeddruk van uw kat te meten. Er zijn twee methoden. De doppler methode is iets nauwkeuriger, maar wel stressgevoeliger. De oscillometrische methode is minder stressvol, maar is net wat onnauwkeuriger. Uiteindelijk maakt het dus weinig verschil welke methode gebruikt wordt. Het belangrijkst is dat uw dierenarts ervaring heeft en vertrouwd is met de gebruikte methode. De bloeddruk wordt gemeten bij de staartbasis of een voorpootje. Uw kat krijgt een manchetje om, we laten de druk daarin oplopen en weer langzaam afnemen. We meten het een aantal keer en nemen het gemiddelde van minimaal vijf metingen. Het is snel gebeurd, uw kat ondervindt er nauwelijks ongemak van.

Natuurlijk is de bloeddruk van de kat onder kliniekomstandigheden hoger dan thuis. We houden altijd rekening met het zogenaamde “witte jas effect”, ook al lijkt uw kat nog zo relaxed. We laten uw kat goed tot rust komen voordat we de bloeddruk meten en laten de kat indien mogelijk op schoot zitten, zodat uw kat zoveel mogelijk op zijn gemak is.

Wat is de behandeling van een kat met verhoogde bloeddruk?

Als de bloeddruk verhoogd is, zal uw kat medicijnen krijgen die de bloeddruk verlagen. Het beste medicijn voor de kat is amlodipine. Uw dierenarts kan capsules, tabletten of een drankje geven. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de eventuele onderliggende oorzaak te behandelen. Als dat een hartprobleem is, kunnen er bijvoorbeeld ook bètablokkers ingezet worden. Als er tevens sprake is van nierfalen met eiwitverlies, kan uw dierenarts ACE remmers geven aan uw kat.

Wat zijn de vooruitzichten voor een kat met een verhoogde bloeddruk?

Als uw kat blind is als gevolg van hypertensie en deze diagnose binnen 3 dagen gesteld wordt, dan kan het gezichtsvermogen van uw kat nog geheel of gedeeltelijk herstellen binnen 3 weken. Maar uw kat kan ook voor altijd blind blijven. Als er veel nierschade is als gevolg van een hoge bloeddruk, kan het wellicht deels herstellen, maar er kan ook blijvende nierschade zijn.  

Het is belangrijk dat de bloeddruk van uw kat na het stellen van de diagnose hypertensie vervolgens met regelmaat gecontroleerd wordt om te kijken of deze ook daadwerkelijk daalt. In het begin zal het vaak gecontroleerd worden om de dosering van de medicijnen juist in te stellen. Daarna kan uw dierenarts besluiten om de bloeddruk en de nierfunctie bijvoorbeeld één of twee keer per jaar te controleren.

Kan ik hoge bloeddruk bij mijn kat voorkomen?

Een hoge bloeddruk is niet te voorkomen. Het is echter wel van belang dat de diagnose hypertensie vroeg gesteld wordt om bijvoorbeeld ernstige nierschade te voorkomen. Eigenlijk zou de bloeddruk bij elke oudere kat gemeten moeten worden, en uiteraard bij elke kat met acute blindheid, suikerziekte, nierfalen, hartfalen, snel werkende schildklier en hyperaldosteronisme. DierenDokters Dierenklinieken proberen de bloeddrukmeting zoveel mogelijk in te passen bij de jaarlijkse gezondheidscontrole en senioren check.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak