DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Opvoeding kittens

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan u uw kitten ook socialiseren. Het kan zijn dat de mensen waarvan u het kitten heeft al het een en ander hebben bijgebracht en zijn begonnen met zindelijkheidstraining. Nu ligt deze belangrijke taak bij u. We geven u tips over:

1.  Socialisatie
2.  Zindelijkheidstraining
3.  Uw huis kittenproof maken

1. Socialisatiekitten en konijn.jpg

De beste periode om uw kitten te socialiseren is tot de leeftijd van 12 weken. Zodra het dier is gesetteld, is het tijd om hem te introduceren aan de rest van de familie, andere huisdieren en de buitenwereld. Uw kitten zal het als een groot avontuur zien en leert niet timide of bang te zijn voor een vreemde omgeving. 

 • Neem hem mee voor korte autoritjes, zodat hij leert dat autorijden leuk is. Dit maakt tripjes naar de dierenarts of vakantieritjes een stuk gemakkelijker.
 • Sta toe dat kinderen, mannen en vrouwen hem zachtjes aaien en vasthouden.
 • Neem hem mee naar de tuin en laat hem gras, planten en bomen ontdekken.
 • Laat hem wennen aan harde geluiden, zoals de stofzuiger, de deurbel en de föhn.
 • Laat hem kennismaken met andere dieren, zoals honden, katten en konijnen. Het beste kunt u hier bijblijven, om te voorkomen dat een ondeugend kitten een volwassen kat of hond loopt te vervelen.
 • Laat hem wennen aan opgepakt en geknuffeld worden. Zorg dat u het diertje helemaal kunt onderzoeken.

Knuffelen met uw kitten

Wanneer uw kitten zich een beetje thuis voelt, kunt u gaan werken aan de band met uw nieuwe huisdier door het diertje vast te houden en te knuffelen. Kittens houden ervan om vastgehouden te worden. Houdt u ze echter te stevig vast, dan raken ze in paniek en zullen zich uit uw handen wurmen. Zet het kitten op uw schoot en aai hem zachtjes. Herhaal dit dagelijks zodat uw kitten het aaien leert te waarderen.

Jonge kinderen

Als u jonge kinderen heeft is het noodzakelijk hen te laten zien hoe een kitten vastgehouden kan worden. Peuters zijn vaak gefascineerd door de schattige kittens, maar laten deze vaak helaas net zo hard vallen als een knuffelbeer. Een ruwe behandeling zal uw kitten bang en agressief maken, waardoor het niet gemakkelijk meer vast te houden is.

Wees er zeker van dat uw kind het kitten niet knijpt of te stevig vastpakt. Het dier zachtjes kriebelen rond het gezicht en achter de oren is een betere manier om vrienden te maken. De kinderen zullen ook de privacy van de kat moeten leren respecteren, een slapend kitten dient met rust gelaten te worden.

2. Zindelijkheidstraining

Als uw kitten uit een net gezin komt, is de kans groot dat het al redelijk zindelijk is. Kittens zijn van nature erg heel kieskeurig en zullen snel leren waar de kattenbak is. 

kittens kattebak.jpg Er zijn verschillende typen kattenbakken te krijgen die allemaal prima werken. Het belangrijkste is om de bak ten allen tijde grondig schoon te houden. Dit is zowel voor de huishygiëne als voor het comfort van uw kitten belangrijk.

De plek waar de bak staat is ook heel belangrijk. Het moet een rustig plekje zijn waar uw kitten niet door harde geluiden wordt opgeschrikt en overstuur raakt. De meer verlegen kittens zullen voorkeur hebben voor een overdekte bak. Plaats de bak niet in de buurt van de voerbak omdat katten er een hekel aan hebben hun behoefte te doen in hun ‘eetkamer’.

Zowel pups als kitten dragen spoelwormen mee. De larven zijn besmettelijk en gevaarlijk voor de mens. Ook dragen sommige katten een microscopisch kleine parasiet bij zich (toxoplasma) die schadelijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Katten raken besmet met deze parasiet door het eten van rauw vlees of door besmette prooidieren en scheiden vervolgens de cysten uit via de ontlasting. Als er een kans bestaat dat u zwanger bent, kunt u beter geen kattenbakken meer verschonen. Als dit voor u onmogelijk is, is het aan te raden handschoenen te dragen.

3.  Uw huis kittenproof maken

kittens krabpaal.jpg Een kitten in huis nemen is een klein beetje hetzelfde als een avontuurlijk drie jarig kind in uw gezin introduceren. Kittens zijn ontzettend nieuwsgierig en houden ervan alles te onderzoeken. Het aantal huishoudelijke ongelukjes is dan ook erg hoog. Bekijkt u het huis eens goed, om te zien of het wel veilig is voor uw kitten. 

 • Wees voorzichtig met strijken. Kittens houden ervan om met snoeren te spelen en kunnen ernstig verwond raken door een vallend, heet strijkijzer.
 • Laat geen pannen met heet water onbeheerd achter en houd het kitten uit de badkamer als u het bad laat vollopen. Hij zou ernstig kunnen verbranden of kunnen verdrinken.
 • Laat nooit het deurtje van de wasmachine en/of droger openstaan. Kittens vinden het heerlijk om tussen de was te kruipen. Bij twijfel altijd checken of de machine kittenvrij is.
 • Kittens spelen vaak graag met touwtjes, draden en zelfs naalden. Laat dus uw naaigerei niet slingeren!
 • Laat nooit ramen openstaan, uw kitten zou wel eens uit het raam kunnen vallen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak