Baarmoedertumoren bij het konijn

Wat zijn baarmoedertumoren? 

Baarmoedertumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij het konijn. Na de leeftijd van 4 jaar gaat 50-80% van de voedsters lijden aan deze vorm van kanker.

Wat zijn de verschijnselen bij baarmoedertumoren?

De symptomen zijn in eerste instantie bloed bij de urine en soms uitvloeiing uit de vagina. In een later stadium worden de voedsters mager, stiller, eten minder en krijgen het benauwd.

Hoe komen we erachter?

De diagnose wordt meestal gesteld door het voelen van een massa in een buik, soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals een röntgenfoto of echo van de buik. De tumor geeft uitzaaiingen geeft naar met name lever en longen. Dit gebeurt gemiddeld na 1-2 jaar. Al vrij snel na het ontstaan groeit de tumor echter uit in de omgeving van de baarmoeder.

Wat kun je er aan doen?

Als je er snel bij bent is het mogelijk om de baarmoeder te verwijderen. Voor de operatie is het verstandig onderzoek te doen naar uitzaaiingen d.m.v. röntgenfoto’s van de longen.

Hoe is het te voorkomen?

Om een baarmoedertumor te voorkomen is het het beste om een voedster vòòr de leeftijd van 2 jaar te steriliseren: d.w.z. baarmoeder en eierstokken te verwijderen. De operatie uitvoeren voor het eerste levensjaar is aan te raden omdat er dan minder vet in de buikholte zit waardoor de ingreep makkelijker en sneller verloopt. Het kan al vanaf 6 maanden leeftijd.

Hoe gaat een operatie?

De operatie gebeurt met gasnarcose, dit is de veiligste narcose voor konijnen. Ze krijgt alle zorg die nodig is: vocht onder de huid toegediend, injecties pijnstilling en een middel wat de darmen weer op gang brengt. Na de operatie krijgt ze een injectie waar ze snel wakker van wordt. Pijnstilling wordt meegegeven naar huis. Als een voedster op later leeftijd wordt geopereerd zal de operatie meer risico met zich mee brengen.

Dierenverzekering
Hill's diervoeding
symptoomchecker voor dieren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak