DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

VHD (viraal haemorrhagische diarree) bij het konijn

NOTE:
Sinds eind 2015 is een nieuw type VHD virus aan een opmars bezig en lijkt zich inmiddels over het hele land te hebben verspreid. De oude vaccins bieden géén bescherming tegen het nieuwe type en konijnen dienen daarvoor apart gevaccineerd te worden. Lees meer over de VHD2 uitbraak bij het konijn.

Wat is VHD en wat zie ik aan mijn konijn?

VHD is een dodelijke virusinfectie bij konijnen. Het kan binnen een paar uur leiden tot sterfte. De symptomen zijn: diarree (eventueel met bloed a.g.v. bloedingen in de darmen), sufheid, niet meer eten, bloedingen uit neus, schreeuwen. Soms zijn er geen klinische symptomen en sterft het konijn opeens.

Hoe wordt het virus overgebracht?

Het virus kan op allerlei manieren overgebracht worden: door direct contact met besmette dieren, via ontlasting, besmet gras, ongedierte, kleding, vliegen, zelfs door de lucht als de infectiedruk hoog is. Ook tamme konijnen, zelfs binnenshuis, kunnen dus besmet raken! Het virus is erg hardnekkig, is niet uit te roeien tot het vanzelf sterft na ongeveer een half jaar.

Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Als het konijn VHD heeft, is er geen genezing meer mogelijk. Het enige wat er preventief aan te doen is, is vaccineren! Meestal vaccineren we tegelijk ook tegen myxomatose. De vaccinatie is een jaar werkzaam, dus eenmaal per jaar vaccineren is voldoende. De eerste vaccinatie kan op een leeftijd van 2 maanden gegeven worden.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak