DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Tumoren bij de rat.

Tumoren zijn helaas één van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere ratjes. De tumoren zijn een groot probleem bij onze huisratten omdat ze afstammen van de laboratoriumratten. Bij die ratten werd vroeger onderzoek gedaan naar kanker, waarbij ze gefokt werden op verhoogde gevoeligheid voor kanker. Gelukkig zijn het zijn meestal goedaardige bindweefseltumoren.

Wat zie ik?

Vanaf een leeftijd van 1.5-2 jaar zien vaak steeds groter wordende bulten. Ze kunnen voorkomen op het hele lichaam, bij zowel mannetjes als vrouwtjes.Ze zitten in het algemeen los maar kunnen heel groot worden. Het gebeurd niet zelden dat we tumoren zien die groter zijn dan de rat zelf!

tumor_rat.jpgDeze tumor spreekt boekdelen!
En ook deze tumor is nog prima te verwijderen.

Behandeling

De tumoren zijn goed te verwijderen mits ze niet te groot zijn en niet vast zitten aan de omgeving. Minder dan 10% van de huidtumoren is kwaadaardig. Wij gebruiken gasnarcose, dit is de veiligste narcose voor ratten.

Wat moet u niet doen?

Afwachten! Een veelgemaakte denkfout (en ook niet diervriendelijk!) is: "zo'n grote bult moet wel kwaadaardig zijn, de rat gaat vanzelf wel dood". Juist omdat het meestal goedaardige tumoren zijn gaat een rat er juist niet snel dood aan. Beter is het om in een vroeg stadium te overleggen met uw DierenDokters.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak