DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Lali komt bij de plastische chirurg

op dinsdag, 19 december 2017 in categorie Patient van de maand

Lali komt bij de plastische chirurg
Lali is een vrolijke Cocker spaniël van 5 jaar. Haar baasjes knuffelen graag met haar, maar de laatste tijd had ze zo’n sterke lucht bij zich dat het niet meer prettig was Lali dichtbij te hebben.

Bij het onderzoek op de praktijk bleek de stank bij haar bek vandaan te komen. Haar tanden en kiezen waren echter schoon en ontstoken tandvlees had ze ook niet.

Net als veel honden heeft Lali een uitgebreide plooi aan beide kanten van haar bek. Deze plooien waren aan beide kanten ontstoken en de oorzaak van de stank. Lali’s baasjes wilden haar graag helpen en wij zijn gestart met eerst een goed onderhoud van deze plooien: schoonhouden en zalven met een vettige verzorgende zalf.

Er zijn verschillende ontsmettende doekjes speciaal voor huidplooien van honden gemaakt, en deze hielpen in eerste instantie prima. De klachten bleven helaas terugkomen en toen de lip verder ontstoken raakte hebben wij antibioticum voorgeschreven. De stank en de ontsteking werden minder, maar na de kuur kwamen de klachten weer terug.

Lipplooidermatitis is de officiële naam van deze aandoening: een ontsteking van de huid in de lipplooi. De huid bij de bek is vaak erg nat door het kwijl, na drinken of na eten. De plooi in de huid blijft daardoor continu nat en gaat ontsteken. Door de ontsteking kan de huid vreselijk gaan stinken. De ontstoken huid is erg pijnlijk voor de hond.

Om een blijvende oplossing te bieden hebben wij een lipplooi-correctie voorgesteld. Het klinkt een beetje raar om de lippen van je hond te laten corrigeren en de baasjes van Lali moesten even aan het idee wennen. Het klinkt bijna alsof je met je hond naar de plastische chirurg gaat.

Tijdens de operatie wordt een deel van de overtollige huid verwijderd zodat de plooi gladgetrokken wordt. De snede wordt langs de liprand gemaakt, waardoor het na de operatie al vrijwel niet te zien is, en al helemaal niet meer na het verwijderen van de hechtingen. Om krabben aan de wond te voorkomen moest Lali wel een kraag. Na de 10 dagen waren beide operatiewonden geheel genezen en kon Lali weer zonder kap.

Lali is nog net zo knap, maar nu zonder ontstoken huid rondom haar bek. Weer lekker knuffelen dus.

DierenDokters Voorburg

No video selected.

Reacties (1)

  • Chaja

    Chaja

    20 december 2017 op 13:15 |
    Goed werk zeg! Knuffelse met Lali!

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak