Gescheurde kruisband bij de hond
Gescheurde kruisbanden zijn de meest voorkomende orthopedische letsels bij de hond. Door vroege chirurgie kan uitgebreide artrose aan het kniegewricht voorkomen worden en is de prognose prima.
Een gescheurde kruisband, wat is dat precies?
Bij welke rassen komt het veel voor?
In principe kunnen bij alle rassen gescheurde kruisbanden voorkomen. Verreweg het meeste zien we het echter bij rassen met een hele steile kniestand zoals Boxers, Rottweilers en Chowchows. Bij een steile kniestand is de kruisband relatief veel korter. Daardoor zal bij overstrekken ook eerder een scheuring optreden.
Welke verschijnselen zien we bij een gescheurde kruisband?
- Plotselinge kreupelheid na spelen
- Een poot die licht of niet belast wordt
- Zwelling van de knie
- Kreupelheid kan plotseling verergeren indien de meniscus betrokken raakt
Wat is nodig om de diagnose te stellen?
Zorgvuldig klinisch onderzoek: om de aandoening te vermoeden. We vinden een verdikte knie en speling tussen de botdelen van de knie.
Chirurgie: In twijfelgevallen is er helaas maar één mogelijkheid om de kruisbanden te kunnen inspecteren en dat is het gewricht open maken. Helaas zijn kijkoperaties bij hondenknieën niet goed mogelijk. Het gewricht is te klein om goed met de scoop te kunnen manoeuvreren en te inspecteren.
Wat is de beste behandeling voor een gescheurde kruisband?
De enige goede behandeling is een operatie. Een knie met een kapotte kruisband is ernstig beschadigd. Als de band geheel doormidden is, is een operatie noodzakelijk. Hierbij worden de restanten band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Bij dit laatste moeten we vooral aan een kapotte (binnen)meniscus denken.
Het NIET opereren van het gewricht is een zeer slechte optie. Behalve dat de hond met pijn blijft rondlopen, zal de artrosevorming toenemen waardoor de knie steeds slechter zal funcioneren.
Waar kan ik een kruisbandoperatie uit laten voeren?
Deze operaties kunnen worden uitgevoegd in de vestigingen van DierenDokters Ede, Hilversum en Haarlem. Nadat de dierenarts uw huisdier onderzocht heeft, zal deze de meest optimale operatie met u bespreken.
Wat gebeurt er na de operatie?
Veel dierenartsen adviseren de eerste 6 weken absolute rust te houden. Wij adviseren echter vanaf dag 1 na de operatie met een actief revalidatieschema te beginnen. Misschien kent u wel iemand in uw omgeving die aan zijn of haar kruisband is geopereerd. Ook mensen beginnen na de eerste dag met de revalidatie. Het gevaar van 6 weken absolute rust zit in de verstijving van het gewricht. Voor een goede genezing is vers gewrichtsvloeistof noodzakelijk. Dit wordt bevorderd door beweging. Onze dierenarts zal het revalidatieproces van uw hond na de operatie met u doornemen.
Kan ik gescheurde kruisbanden voorkomen?
Een steile stand van het achterbeen zoals we bij Boxers, Chow’s en Rottweilers zien leidt tot een zware belasting van de voorste kruisband. Deze honden zullen dus makkelijker hun band scheuren dan dieren met een betere stand. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Iedere hond kan een ongelukje krijgen, dus deze problemen voorkomen lukt niet altijd. Wees wel voorzichtig met ruwe spelletjes op een gladde ondergrond (parket, ijs). Ook overgewicht is een duidelijk risicoverhogende factor. Is uw hond te dik en behoort hij/zij tot de rassen met een steile kniestand is het noodzakelijk uw hond af te laten vallen, desnoods met een speciaal dieet.
Samenvatting