DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Waarom geven katten kopjes?

Geschreven door Liesbeth Puts op donderdag, 14 september 2017 in categorie Kattengedrag

Wat betekent dat eigenlijk?

Waarom geven katten kopjes?

 

Alle katten geven kopjes, zowel grote katachtigen als huiskatten. Wist je eigenlijk dat er meerdere vormen van kopjes geven bestaan? En dan hebben we het nog niet eens over het verschil tussen een aarzelend kopje en een keiharde kopstoot!

Praten met geuren

Ooit was de kat een solitair dier, die zijn eigen eenzame weg ging. Communiceren met andere katten is dan best lastig, miauwen bijvoorbeeld heeft dan weinig zin. Je geur achterlaten is daarentegen een goede optie. Die blijft namelijk wel een paar dagen hangen, ook al ben je zelf weer heel ergens anders. Katten herkennen elkaar bovendien aan hun geur. Ook kunnen ze op basis van geur vaststellen of de andere kat krols is, of ziek.

Geurklieren

Geuren vormen daarom het belangrijkste communicatiemiddel voor katten. Katten hebben op meerdere plaatsen geurklieren, onder andere bij de wangen, tussen de tenen, bij de aanzet van de staart etc. Door ergens langs te wrijven, zetten ze hun geur af. Je hebt vast wel eens gezien dat er een zwart, vettig laagje achterblijft op deuren of kozijnen, daar waar de kat steeds langsloopt.

Kopjes geven

Als katten kopjes geven, kunnen ze dat heel nadrukkelijk doen: heel zorgvuldig met de wangen (en lippen) ergens langs wrijven. Dat doen ze vaak aan punten die uitsteken, zoals takjes of hoeken van de tafel of bank. Ze markeren op deze manier plekken die voor hen belangrijk zijn en omringen zich met hun eigen geur, waardoor ze zich veilig voelen.

Eigendom?

Katten wrijven ook graag langs de benen van de eigenaar, of langs huisgenoten als die weer binnenkomen. Aanhangers van de complottheorie verklaren dit als gedrag waarbij de kat jou tot ‘eigendom’ maakt. Wetenschappers denken echter dat de katten op die manier een groepsgeur creëren, zodat ze elkaar makkelijker kunnen herkennen.

Kopstootjes

En dan heb je ook nog de ‘kopstoot’. De kat wrijft niet echt met haar wangen langs jou, maar duwt de bovenkant van haar kop (al dan niet zachtzinnig) tegen je aan. Ook dat is kopjes geven, al heeft dit een sociale functie en doet ze dit vooral bij mensen en andere dieren.

En, geeft jouw kat ook kopjes?

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak