DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Kittenleeftijd

Geschreven door Liesbeth Puts op zondag, 12 mei 2013 in categorie Kattengedrag

Wel zo handig om te weten bij aanschaf!

Kittenleeftijd
Ben je van plan om binnenkort een kitten aan te schaffen? Lees dan deze tips om je kitten de best mogelijke start te geven. Vertederend en onweerstaanbaar, die kleine kittens. Maar wist je dat er veel fout kan gaan bij het uitzoeken van een nieuwe huisgenoot?

Voorbereiden

Allereerst moet je je goed voorbereiden en indien nodig informatie opzoeken. Heb je geld en ruimte om het kitten te verzorgen, tijd om het op te voeden? Wat heeft een kat nodig? Zit je oude kat wel te wachten op een huisgenootje?

Wil je een raskitten, ga dan op zoek naar een goede fokker en verdiep je in de raskenmerken, maar bijvoorbeeld ook de benodigde testen die dit ras moet hebben.

Asiel of internet

Maakt het niet uit wat voor kitten het is, dan is je keus al veel groter. De vraag is: wordt het een kitten uit het asiel, van de buren of van Marktplaats? Als je een kitten uit een asiel of opvang haalt, betaal je weliswaar een klein bedrag, maar daar staat tegenover dat je kitten gechipt, ontwormd en geënt is. Met een beetje geluk krijg je zelfs korting op de castratie.

Het katje van de buren of van Marktplaats is hoogstwaarschijnlijk gratis. Bedenk echter dat je alle bovenstaande kosten dan zelf moet maken en dat je dan meestal duurder uit bent dan via een asiel!

Leeftijd

Een heikel punt bij de aanschaf van kittens is de leeftijd, vooral als je een kitten via de buren of Marktplaats haalt. Kittens die te jong bij de moeder worden weggehaald, kunnen op latere leeftijd probleemgedrag ontwikkelen. Maar hoe zie je nu eigenlijk hoe oud een kitten is?

Daarvoor is nu een speciale site ontwikkeld: www.kittenleeftijd.nl. Hier staan foto's op van kittens vanaf de geboorte tot 10 weken, met uitgebreide uitleg over gedrag, gewicht en de uiterlijke kenmerken. Natuurlijk verloopt de ontwikkeling van een kitten niet altijd exact volgens de standaard, maar als je op alle drie de aspecten let, kun je een hele goede inschatting van de leeftijd van het katje maken. Zo weet je zeker dat je niet voor de gek gehouden wordt door de verkoper!

Meer info

De site Kittenleeftijd biedt naast deze fotoserie ook nog een heel kittenpakket aan informatie: alles over het kiezen van een katje, de opvoeding, de introductie in huis en uiteraard betrouwbare adressen van rasverenigingen en gespecialiseerde kittenopvangcentra. Kortom: alles voor een goede start voor je kitten.

De site is een initiatief van de Stichting Kwalitatieve Gedragstherapie voor Katten.

Www.kittenleeftijd.nl

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak