DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Met de hond in de auto

Geschreven door Maico Boumans op zondag, 07 juni 2015 in categorie Algemeen

Met de hond in de auto
Ga je regelmatig met je hond in de auto op pad of neem je de hond mee op (auto)vakantie? In dit artikel geven we je zo veel mogelijk tips en tools om dit veilig te doen en een autotrip zo comfortabel mogelijk te laten zijn.

Veiligheid

Om maar met het belangrijkste te beginnen; de veiligheid. De meeste honden worden nog steeds los in de auto vervoerd. Dit kan echter nogal tot gevaarlijke situaties leiden;

 • Bij plotseling remmen of een botsing verandert je hond in een zwaar projectiel dat met hoge snelheid naar voren schiet.
 • Jouw hond kan voor ongewenste afleiding zorgen. Bijvoorbeeld door naar voren te komen, door de auto te gaan klimmen.
 • Bij onachtzaamheid tijdens het openen van de portieren kan je hond zo de weg op schieten.

Het beste voor de veiligheid van jouw hond, jezelf en jouw medepassagiers is dan ook om je hond vast te zetten.

Achterbank
Zit jouw hond op de achterbank, dan zet je hem het beste vast met een speciale hondengordel, een reismand of een kleine kennel. Zet een reismand of kleine kennel dwars op de rijrichting en vastgegespt tegen de rugleuning. 

Kurgo auto zipline 4  kurgo backseat barier hond beschermdeken achterbank khaki 2  kurgo skybox booster seat hond mand auto oranje  kurgo tru fit smart harness hond tuig zwart auto 

 

Bagageruimte
Vervoer je jouw hond liever in de bagageruimte van de auto , dan is absoluut een speciale autokennel de veiligste optie. Ook een reiskennel van goede kwaliteit is een optie, maar zet deze dan tegen liefst dwars tegen de achterkant van de rugleuning vast. Kies je ervoor om je hond los in de bagageruimte te vervoeren, gebruik dan een autorek om te voorkomen dat de hond bij een aanrijding door de auto naar voren schiet.

autorek k9k

Wetgeving

In Duitsland ben je verplicht om je huisdier en dus ook je hond vast te zetten tijdens het rijden, dat betekent dus op zijn minst een autogordel! In overige landen zoals Nederland, België en Frankrijk is niet expliciet genoemd dat je jouw hond vast moet zetten in de auto, maar wordt wel heel algemeen gesteld dat je beboet kan worden wanneer je door onveilige situaties van inzittenden en lading je taak als bestuurder niet naar behoren kunt uitvoeren.

Klimaat en temperatuur

Niet iedereen heeft een goed werkende airconditioning in de auto. In dat geval kan het klimaat, zeker op een warme dag en bij langere ritten, nogal benauwend worden. Dit is niet alleen oncomfortabel voor de hond, maar ook gevaarlijk voor de rijprestaties. Stop dan regelmatig om een frisse neus te pakken en laat dan ook de hond even uit de auto.
Wil je jouw hond extra verkoeling geven tijdens de reis? Dan kan dat met een speciale koeldeken of speciale halsbanden met verkoelende gel erin.

In de auto laten

Het kan niet vaak genoeg gezegd; Laat een hond op een warme dag, zelfs niet even, alleen in de auto. Zelfs bij een buitentemperatuur van 20 graden, kan de temperatuur van een auto in de zon al gauw oplopen tot 40-50 graden! Een levensbedreigende oververhitting ligt dan ook snel op de loer. Helaas zie je hier elk jaar weer vervelende berichten van in de media.

Wennen aan autorijden

Heb je een jonge hond? Wen hem dan al snel aan autorijden. Begin met kleine stukjes autorijden (met een medepassagier!) en voer langzaam de lengte van de ritjes op. Beloon voor goed gedrag (wat lekkers of spelen na de rit).

Wagenziekte

Ook honden kunnen last hebben van wagenziekte. Verschijnselen zijn braken en speekselen. Een raampje een klein stukje (!) openen voor wat frisse lucht kan wat helpen. Geef in ieder geval geen eten direct voor de autorit. Heeft jouw hond last van wagenziekte, vraag dan aan je dierenarts om wagenziektetabletjes voor de hond.

Stress

Is jouw hond heel erg gestresst tijdens het autorijden, dan zou je de Adaptil spray of Adaptil tabletten eens kunnen proberen, niet elke hond reageert hier voldoende op , maar het is de moeite van het proberen waard.

Voor het eerst op vakantie met de auto

Rijd je normaal alleen maar korte stukjes en heb je een vakantie gepland waarbij jouw hond meerdere uren in de auto moet zitten? Dan is het verstandig om eerst eens een langere trip van een uur, anderhalf uur te proberen. Zo kan je zien hoe jouw hond reageert en kom je er achter of jouw hond misschien last heeft van wagenziekte. Niets is namelijk zo vervelend dat je daar na een paar uur op reis pas achter komt.

Handig om mee te nemen

Maak je een wat langere autotrip, dan is het goed om aan een paar zaken te denken om mee te nemen. Houd er ook rekening mee dat je met pech onderweg kunt komen te staan;

 • Drinkbak en water
 • Handdoek
 • Extra riem/lijn
 • Wat voer/beloningssnacks
 • Poepzakjes
 • Foto van je huisdier (igv vermissing)

In- en uitstappen

Oudere honden of honden met artrose stappen niet meer zo soepel in en uit de auto. Gelukkig bestaan hier verschillende hondenloopplanken voor om ze daarmee te helpen. Handig voor de grotere hond en wanneer u zelf de hond niet meer zo gemakkelijk in de auto tilt.

dogstep loopplank auto hond 6

Bescherming van het autointerieur

Heb je net een nieuwe auto of bijvoorbeeld een leaseauto en wil je het interieur van jouw auto beschermen, dan bestaan daar ook mooie oplossingen voor. Er zijn speciale hondendekens te koop waarmee je de achterbank én de achterkant  van de voorstoelen op een uitstekende manier beschermt. Ook zijn er dekens speciaal voor de bagageruimte, waarmee je de gehele bagageruimte tegen vuil en hondenharen beschermt én de bumper tegen krassen tijdens het in de auto springen.

kurgo wander hammock hond bescherm deken auto khaki

Naar het buitenland

Wanneer je met je hond naar het buitenland gaat (met of zonder auto), dan is het goed om rekening te houden met de verplichtingen per land. In ieder geval verplicht zijn een geldige rabiësvaccinatie, een dierenpaspoort en je hond moet gechipt zijn. Meer hierover lees je in hier artikel Reizen met dieren.

Wij wensen je veel en veilig reisplezier met je hond!

No video selected.

Over de auteur

Maico Boumans

Maico Boumans

Maico Boumans werkte jarenlang in enkele drukke dierenklinieken in Nederland. In 2005 startte hij met DierenDokters. Zelf stond hij enkele jaren in de eerste DierenDokterskliniek, DierenDokters Ede. Zijn speciale interesses zijn chirurgie, orthopedie en dermatologie.

Tegenwoordig is hij veterinair directeur en daarmee eindverantwoordelijk voor het veterinair beleid van DierenDokters. Hoewel niet meer in de spreekkamers te zien, houdt hij nog steeds zoveel mogelijk zijn veterinaire kennis bij en schrijft hij regelmatig veteriniare artikelen voor deze website. 

Reacties (5)

 • rik

  rik

  01 mei 2016 op 18:34 |
  informatief artikel dankje

  antwoord

 • jack russell

  jack russell

  14 december 2016 op 20:08 |
  leerzaam artikel, hartelijk dank!

  antwoord

 • Tinki

  Tinki

  29 september 2017 op 07:49 |
  Zeer nuttig artikel. Ook goed dat jullie vertellen om de hond niet in de auto achter te laten. De temperatuur loopt in korte tijd zeer snel op en dat kan de dood worden voor je hond. Bedankt voor de informatie!

  antwoord

 • Labrador opvoeden

  Labrador opvoeden

  09 januari 2018 op 10:10 |
  Goed om te lezen en inderdaad zeer nuttig

  antwoord

 • AllaSl

  AllaSl

  23 januari 2018 op 22:54 |
  На самом деле если вы старались в написании статьи, но допустили по неопытности пару ошибок, не учли те или иные обстоятельства, не попробовали пару вариантов сегментов ЦА, то максимум это будет наставление и рекомендация. Это и негативом и не назовешь. Может быть критика, но если вы ее просите. [url= https://vk-pro.top/]Вывод видео в топ вконтакте недорого[/url] человек. В остальном эксперты выше того, чтобы просто очернять вас, помните об этом и ждите комментария эксперта, так как можете узнать много нового. Негатив от еще несостоявшегося эксперта или псевдоэксперта Показательный случай был когда в сообществе Дмитрия Румянцева Егор Жохов и Егор Мадьяр выложили свой кейс, в котором описывали акцию по продаже абониментов в фитнес-клуб. Затем этот кейс пришлось удалить (не по причинам его несостоятельности, а по другим, кейс отличный), но пока он был размещен там проскочил комментарий примерно следующего содержания: "Очередная фигня с громким заголовком.

  Охваты никакие, затраты никто не считал. В общем, все сделано через жопу". Я даже не буду останавливаться на том, что большие охваты нельзя было подучить в силу механики акции и затраты можно было вполне прикинуть из содержания кейса. сети чисто продавать, то аудитория закроет дверь прямо перед Вашим носом [url= https://vk-pro.top/]накрутка друзей бесплатно дешево[/url] . Они существенно меньше полученной прибыли. А то, что акция сразу принесла неплохой заработок заказчику, и есть ее основной плюс. SMM приносит прибиль, не это ли главное? :) К тому же, комментарий был высказан в достаточно грубой форме, что вообще непрофессионально. Я сам хотел отработать это негатив, но не успел :) А сделать это было очень просто: написать то, что я сказал выше и попросить внимательно прочитать кейс. Чего и вам советую всегда, когда видите все основания написать что-то негативное.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak